RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Українцям спростили правила вивезення дитини за кордон: що зміниться

Батькові, який бажає вивезти дитину за кордон, більше не потрібно буде отримувати нотаріальний дозвіл від другого з батьків.

Про це йдеться в матеріалі на "Апострофі".

Так, батько, який проживає з дитиною, може супроводжувати його за кордон за наявності заборгованості зі сплати аліментів другого з батьків більше чотирьох місяців. При цьому закон спрощує питання вивезення дитини за кордон. Так, батько, з яким проживає дитина, має право на вивезення дитини за кордон строком до одного місяця з тим із батьків, з яким вона проживає, не тільки на лікування, навчання і відпочинок, а й на дитячі змагання, фестивалі, олімпіади та конкурси, в тому числі в складі організованої групи дітей.

Але є і певний нюанс, який регулює права і другого з батьків, з яким не проживає дитина. У разі, якщо батько, який не проживає з дитиною, не має заборгованості по аліментах, то він має право звернутися до суду і за спрощеною процедурою отримати дозвіл на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків, якщо він його не надав протягом 10 днів.

Прописано там і те, що отримати документ, в якому закріплено місце проживання дитини, можна буде в органах опіки, де також можна отримати відповідне підтвердження. Зараз документ видає тільки суд.

Законом передбачено й деякі запобіжні заходи в разі, якщо один з батьків порушує правила перебування дитини за кордоном. Так, порушення на один день терміну перебування карається штрафом, також горе-батькові забороняється виїзд за кордон з дитиною строком на один рік. Якщо дитина виїхала і не повернулася, то тоді батькові загрожує кримінальна відповідальність на батьківщині.

Нагадаємо, що всі ці нововведення описані в законопроекті № 8296 ( "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання"), який Верховна Рада прийняла 3 липня.

Крім вищеописаного, закон також регулює проблему невиплати аліментів одного з батьків тому, хто фактично проживає з дитиною, і вводить ряд жорстких покарань у разі несплати, аж до відчуження власності і автоматичного арешту майна боржника.

Детальніше про вищеописаних нововведення читайте в матеріалі "Апострофа": Для обраних: як в Україні змінили правила виїзду дітей за кордон.