RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

САУ "Богдана": стали відомі перші проблеми з новою зброєю України

Нова самохідна гаубиця "Богдана" українського виробництва є нестріляючим зразком, на якому не відпрацьовані основні моменти, необхідні для САУ.

Про це в колонці на dsnews.ua написав військовий експерт і публіцист Михайло Жірохов.

"Дуже неоднозначною виглядає і база - КрАЗ з російським двигуном, що явно не вкладається в концепцію замкнутого циклу виробництва. Створюється стійке враження, що показали через те, що потрібно було щось показати. Тому всерйоз обговорювати якісь характеристики по крайней мірі рано", - розповів він.

Але на прикладі "Богдани" вже помітні досягнення української "оборонки", зокрема, вітчизняний нарізний ствол.

"До сьогодні в країні не проводилися стовбури калібром більше 30 мм. Мабуть, останні три роки завдяки закупівлям верстатів і найголовніше технологій це зробити вдалося. До того ж останній рік ми спостерігаємо і великий прогрес у виробництві порохів і боєприпасів", - написав Жірохов.

При цьому, САУ в нинішній комплектації не приймуть на озброєння, тим більше, що паралельно з нею проходять випробування та інші зразки.

"До речі, майже ніхто не звернув увагу на гучну заяву міністра оборони Полторака про те, що 10 серпня "прийме рішення про прийняття на озброєння САУ "Богдана". І що? Заяви офіційно про прийняття на озброєння немає і після 10-го. З однієї простої причини - приймати нічого. Найголовніше - знаряддя по всій видимості не стріляло. Що в принципі зрозуміло - виробництва знарядь такого калібру в Україні ніколи не було і його налагодження йде не без складнощів", - пояснив Жірохов.

Як повідомляв "Апостроф", раніше військовий експерт розповів, яку потужну ракетну зброю ЗСУ отримають в 2018 році.