RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Стало відомо про критичний стан в'язня кримських окупантів

Стан здоров’я незаконно арештованого кримськотатарського активіста Асана Чапуха стрімко погіршується. Необхідної медичної допомоги в СІЗО він не отримує.

Про це повідомила у Facebook уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"65-річного Асана окупанти незаконно звинувачують у так званій "справі Веджіє Кашка". Він голодує вже шостий день. Представники кремлівської каральної машини не надають йому невідкладної медичної допомоги та не відпускають під домашній арешт", - розповіла Омбудсмен.

За її словами, з Чапухом у СІЗО поводяться жорстоко, і це не проходить безслідно.

"У нього постійно підвищений тиск, політв’язень сильно схуд, одну з ніг не відчуває, німіє права рука. Йому вже настільки важко, що пересуватись самому майже неможливо: на зустріч з адвокатом Асана під руки виводять інші ув'язнені", - повідомила Денісова.

Попри це, сказала вона, окупанти лікаря до українця не ведуть.

"За словами Асана, в СІЗО йому дають якусь таблетку від тиску. Час від часу вивозять в цивільну лікарню Сімферополя для обстеження, але не для допомоги. На цьому все", - обурилася Омбудсмен.

За словами Денісової, політв'язень перебуває майже в критичному стані. Тому вона відправила листа російському уповноваженому з прав людини Тетяні Москальковій з вимогою надати довідку про стан здоров’я Чапуха та обґрунтувати, чому йому не забезпечили належні умови утримання, в тому числі надання адекватної медичної допомоги.

Крім того, Денісова звернулася до міністра закордонних справ Павла Клімкіна, щоб МЗС своїми каналами відправило ноту російській владі.

Як повідомляв "Апостроф", наприкінці серпня 2018 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова офіційно звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяні Москалькової з проханням поінформувати про стан здоров'я українських політв'язнів, в тому числі і Асана Чапуха, з наданням підтверджуючих медичних документів і вжити заходів для термінового забезпечення їх кваліфікованою медичною допомогою.