RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

​В Киеве возник скандал из-за учебника по русскому языку в школе: в сети спорят

У Києві школярі вивчають російську мову за підручниками, в яких розповідається про "єдність з Росією" і "братерство народів".

Відповідні фото виклала в Facebook мама п'ятикласниці, Євгенія Бобрик.

За її словами, спочатку вона навіть не знала, що її дитина вчить мову за таким підручником, а випадково знайшла його в рюкзаку.

"У міністерстві освіти там усі нормально себе почувають? Це так повинно бути? В підручнику для п'ятого класу? На п'ятому році війни?" - поцікавилася Євгенія.

На опублікованих нею фотографіях видно, що серед портретів російських письменників знаходиться Микола Гоголь, а на наступній сторінці книги школярам розповідають про "спільні корені" двох народів.

"Україна і Росія - миролюбні країни з багатою культурою і загальним корінням", - написано в підручнику.

Як пояснила Євгенія Бобрик, її дитина вибрав російську як четвертий факультативний мову.

"Моя дитина хоче вчити і російська теж (як четвертий мову). Але ж вчити "жи-ши" пиши з "і" і ось ця імперська риторика - це різні речі", - висловилася жінка.

Під постом з'явилися незадоволені коментарі користувачів.

"А навіщо ви це вчите", "А хіба в українських школах є російська мова як предмет?", "Нічого собі", "Судячи з написаного в підручнику так і не дуже-то й нормальне самопочуття в міносвіти", "Ви маєте повне право цього не вчити", "цей підручник видавництва "Ранок" мав гриф. Проте, за державний кошт не видавався. Якщо це видання 2005 року, то гриф вже сплив і його не можна застосовувати у школах", - пишуть обурені коментатори.

Як повідомляв "Апостроф", Львівська облрада прийняла рішення про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області.