RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Порушує конституційні права: в Україні жорстко розкритикували медреформу, опубліковано відео

Перш ніж проводити реформи в Україні за західним зразком, особливо в сфері охорони здоров'я, треба ретельно прораховувати всі ризики.

Про це заявила заступник голови політичної партії "Розумна сила" Анна Левчук в відео-блозі, розміщеному на YouTube каналі партії.

"Треба подумати, як зробити все правильно, щоб ціна цих змін не була занадто болючою і безповоротньою. Я акцентую на цьому увагу, тому що наші чиновники з усіх боків твердять, що скоро у нас буде, як в США, або що ми "йдемо в Європу". Але західна медицина навпаки рухається до тієї системи, яка до недавнього часу була в Україні, - системи Семашко. А ми повертаємося на десятки років назад і пропагуємо сімейних лікарів, лікування по скайпу або телефону", - коментує Анна Левчук.

Політик звертає увагу: почастішали скарги батьків на те, що зараз, у зв'язку з реформою, "Швидка допомога" не виїжджає до дітей, не дивлячись на високу температуру. Нововведення впроваджуються незрозуміло і хаотично, і це негативно впливає на здоров'я громадян.

"Таке враження, що наші чиновники не читали Конституцію, тому що все, що вони роблять, прямо порушує основний закон. В Україні медицина повинна бути безкоштовною, доступною і якісною. А яким чином система охорони здоров'я "вписується" в нашу Конституцію, я як юрист і професійний держуправлінець не можу зрозуміти", - зазначає політик.

За словами Анни Левчук, фінансування галузей, які повинні бути пріоритетними (а це, зокрема, охорона здоров'я, освіта, наука), відбувається за залишковим принципом.

"У нас чомусь рішення приймаються не з точки зору доцільності та ефективності, а з політичних мотивів. Ми думаємо про кредити МВФ, а не про те, що вмирають діти або люди похилого віку, які не отримали своєчасну медичну допомогу. Ми йдемо до страхової медицини , але забуваємо, що в Україні низький і зовсім не європейський рівень зарплат, а половина працездатного населення взагалі офіційно безробітна. Як буде функціонувати в такому випадку страхова медицина і наскільки вона буде доступна громадянам? " - зазначає Анна Левчук.

Політик переконана, що медичну галузь повинні очолити професіонали, які б реально дбали про здоров'я своїх співвітчизників.