RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

​У мережі з'явилися нові яскраві фото з найбагатшого ромського села в Україні

У Підвиноградові, в 12 кілометрах від кордону з Румунією, розрісся табір, який отримав славу найбагатшого ромського поселення Закарпаття.

Фотознімки та історію жителів села публікує "Українська правда".

Як повідомляється перші мешканці поселення пускали тут коріння понад 100 років тому в невпорядкованих хатинах. Але за останні 20 років деяким сім'ям вдалося побудувати палаци і обзавестися атрибутами заможного життя.

Багату частину Підвиноградова часто порівнюють з київською Конча-Заспою або підмосковною Рубльовкою. Тут розмовляють на суміші української, російської та угорської мов. У дворах можна побачити припарковані Mercedes E-класу, Land Cruiser, BMW X5 і Mazda CX7, що ламає розхожі стереотипи про ромів як про представників соціальних низів. Как повідомляють представники ромів, колишня традиція "баронства" поступово зникає. Проблеми в таборах намагаються вирішувати колегіально.

У селі Підвиноградів Закарпатської області - близько чотирьох з половиною тисяч жителів. Майже 50% з них - роми, які компактно проживають в тій частині селища, який називають "табором". У фасадної частини табору, яку важко не помітити з траси, - великі строкаті будинки, схожі на палаци. Розмови про розкішні будинки в Підвиноградові сприймають насторожено.

За словами місцевого жителя Василя Фаркоша, роми Підвиноградова їдуть на роботу в Москву на три місяці. В цілому там проводять шість місяців на рік. За один місяць отримують 900-1000 доларів чистими на людину. Так як в підряді бере участь відразу кілька членів родини, кажуть, що заробити можна пристойно.

Повідомляється, що зараз в Підвиноградові, віруючих - переважна більшість: до 95%. Вони не п'ють і не курять. Намагаються, за їхніми словами, дотримуватися усіх біблійних заповідей.

Особлива гордість жителів подвіноградовского табору - місцеві дівчинки і жінки, які носять розкішні сукні. Тут стверджують: таких нарядів, крім Підвиноградова і сусіднього Королевого, не зустрінеш більше ні в одному ромському таборі України.

Табір в Підвиноградові - це не тільки багаті будинки. На його околиці можна побачити типові ромські "фавели". Маленькі халупи і натовп замурзаних дітей - інша сторона життя в Підвиноградові.

Допомагають місцевій бідноти старійшини і їх благополучні сім'ї. Закуповують їм дрова на зиму, забезпечують необхідним і продуктами, а також дітям роздають подарунки на Різдво.

На питання, до чого прагнуть роми, в родині Фаркошей відповідають: до цивілізації. Головну ромську мрію формують прагматично і конкретно.

"Мрія у ромів така: отримати вищу освіту, працювати де-небудь в адміністрації, бути депутатом, представником влади. Навіщо? Не заради грошей. Щоб хоч якось захистити свій народ", - пояснює він.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні проживає понад 48 тисяч ромів, з них найбільше на Закарпатті, понад 14 тисяч.