RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

День святого Миколая: історія, традиції і заборони

У середу, 19 грудня в Україні відзначають День Святого Миколая.

Святий Миколай вважається одним з найбільш шанованих святих церкви - чудотворець, покровитель бідних і мандрівників, захисник дітей. Миколу Чудотворця вважають близьким до Бога святим. Він посередник між Богом і людьми.

Отець Миколай відзначився чистотою життя, за яку мав від Бога дар чудотворення, а також милосердям і благодійністю.

Історія свята

Микола прийняв Христа, будучи багатою людиною. Перейнявшись вченням - отримав безцінні дари Духа Святого. Виконуючи Слово Боже, і проповідуючи порятунок Христовий, не залишився байдужим в турботах про бідних, малозабезпечених і ближніх своїх. Творив дивовижні справи, а безкорисливість і лагідність почитав великою перевагою. Був чудовим благодійником.

Відомо, що вже в VI ст. день упокоєння Святого став значним християнським святом Східної Церкви, коли імператор Юстиніан I побудував на його честь церкву в Константинополі. З Візантії свято поширилося по всьому світу - і на українські землі теж. За переказами князь Аскольд прийняв Святого Чудотворця за небесного покровителя і мав хресне ім'я Микола.

У Західній Церкві свято прийшло у IX ст., Коли тато Микола - перший папа з цим іменем - близько 860 року побудував в Римі церкву Святого Миколая.

Вважається, що Святий Миколай також є опікуном подорожніх, моряків і рибалок. Адже згідно з житієм Святий неодноразово приходив на допомогу людям під час стихійного лиха - силою молитви зупиняв грозу чи бурю. Так довгий час вважалося і в Україні - кожен рибальський курінь мав мати обов'язково ікону цього святого, перед якою на початку сезону і за часів негоди, стихійного лиха служили молебень. І зараз в храмах саме перед іконою Св. Миколая моляться, вирушаючи в далеку дорогу, а також при освяченні різноманітних транспортних засобів.

Також Святий Миколай є захисником і бідних, скривджених, несправедливо засуджених. Наші пращури вшановували святителя і як покровителя шлюбу.

Традиції

З давніх часів День Святого Миколая святкувався весело. Заздалегідь готували подарунки, пекли печиво, запрошували музикантів, скликали гостей. І, звичайно ж, чекали головного нічного гостя - Миколу-Чудотворця, запалювали свічки, читали молитви.

У цей день здавна варили пиво. "Вітали сніжну зиму" - на санях тричі об'їжджали навколо села. А для дітей пеклося особливе печиво - миколайчики. Це було своєрідне "розполовинення поста", після Святого Миколая починали готуватися до Різдва, вчити колядки, робити вертепи.

Цей день також був сприятливим для укладення домовленостей. Українці вірили, що коли Святий ходить по селу, ніхто не стане обманювати.

До речі, в українських традиціях День святого Миколая був особливо важливим для наречених. Оскільки сватання традиційно відбувалися перед Різдвом, дівчата заздалегідь наводили порядок в своїх скринях: готували одяг, отримували рушники і прикраси і прибирали в будинку - словом, чекали сватів.

Народні прикмети та заборони

- Який день на Миколу зимового, такий і на Миколу літнього.

- У кожному році два Миколи: до першого Миколи не буває холодно ніколи, а в другій Миколи не буває тепла ніколи.

- Як впаде великий іній - на хороший урожай хліба.

- На Миколу піде дощ, то врожай на озимину.

- Морозний день - на уроду хліба і овочів.

- З цього дня підходять другі морози - Нікольські.

- Якщо в день Миколая замітає слід, дорозі не стояти від Миколи до Різдва.

- Скільки дає день Миколая снігу, стільки буде трави на Миколу теплого.

В цей день в Різдвяний піст у православних християн робиться послаблення посту - дозволяється вживання риби і вживання вина.

Не можна лаятися і під забороною важка фізична праця.

Як повідомляв "Апостроф", раніше синоптик налякала прогнозом на день святого Миколая.