RU  UA  EN

Понеділок, 25 листопада
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 42.85
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

25 листопада

Всі новини

Різдво 2019: традиції, обряди і прикмети в Святвечір

6 січня за давньою українською традицією з появою першої зірки віруючі сідають за стіл і відзначають Святвечір, а на наступний день, 7 січня, святкують Різдво.

В Україні вечір напередодні Різдва називають Святим, Святвечір, багату вечерю, багатою кутею, який збирає на Святий вечерею всю сім'ю. За традицією на стіл готують 12 пісних страв - за кількістю апостолів. Раніше предки в цей день нічого не їли цілий день, а трапезували лише ввечері за Святою вечерею.

За традицією в Святвечір на столі повинно бути:

  • Кутя;
  • Борщ або щі;
  • Смажені гриби;
  • Вареники з картоплею;
  • Пісні голубці;
  • Риба - солона або смажена;
  • Вінегрет або будь-які овочі - відварні, мариновані;
  • Заливна риба;
  • Тушкована капуста;
  • Квасоля;
  • Узвар;
  • Пончики або пісний хліб.

Основна страва на свято - кутя. Її традиційно готують з пшеничних або ячмінних зерен (а на півдні України з рису). Перед тим їх вимочують у воді, товчуть в ступі, сушать і знову б'ють, щоб остаточно звільнити від луски.

Раніше кутя вважалася основною обрядовою їжею, а тому з нею пов'язано чимало обрядів. Після її приготування, вийнявши горщик, дивилися: якщо зерна піднялися через віночок - на добробут, а запали - підступність ознаки. У зварене зерно додавали мед, але пам'ятали відоме прислів'я: "Не передай куті меду". В інших регіонах заправляли товченим маком, волоськими горіхами, родзинками та іншими смачними приправами. Потім все це змішували з узваром.

Нагадаємо, на Різдво можна побалувати своїх рідних і близьких смачними стравами. "Лайм" публікував цікаві рецепти святкових смаколиків. Також не забудьте привітати зі святом своїх друзів і родичів.