6 січня за давньою українською традицією з появою першої зірки віруючі сідають за стіл і відзначають Святвечір, а на наступний день, 7 січня, святкують Різдво.
В Україні вечір напередодні Різдва називають Святим, Святвечір, багату вечерю, багатою кутею, який збирає на Святий вечерею всю сім'ю. За традицією на стіл готують 12 пісних страв - за кількістю апостолів. Раніше предки в цей день нічого не їли цілий день, а трапезували лише ввечері за Святою вечерею.
За традицією в Святвечір на столі повинно бути:
- Кутя;
- Борщ або щі;
- Смажені гриби;
- Вареники з картоплею;
- Пісні голубці;
- Риба - солона або смажена;
- Вінегрет або будь-які овочі - відварні, мариновані;
- Заливна риба;
- Тушкована капуста;
- Квасоля;
- Узвар;
- Пончики або пісний хліб.
Основна страва на свято - кутя. Її традиційно готують з пшеничних або ячмінних зерен (а на півдні України з рису). Перед тим їх вимочують у воді, товчуть в ступі, сушать і знову б'ють, щоб остаточно звільнити від луски.
Раніше кутя вважалася основною обрядовою їжею, а тому з нею пов'язано чимало обрядів. Після її приготування, вийнявши горщик, дивилися: якщо зерна піднялися через віночок - на добробут, а запали - підступність ознаки. У зварене зерно додавали мед, але пам'ятали відоме прислів'я: "Не передай куті меду". В інших регіонах заправляли товченим маком, волоськими горіхами, родзинками та іншими смачними приправами. Потім все це змішували з узваром.
Нагадаємо, на Різдво можна побалувати своїх рідних і близьких смачними стравами. "Лайм" публікував цікаві рецепти святкових смаколиків. Також не забудьте привітати зі святом своїх друзів і родичів.