RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Вступив в силу новий закон про домашнє і сексуальному насильстві: що чекає українців

11 січня 2019 року набрав чинності новий закон про запобігання насильства щодо жінок та домашнього насильства.

Про це повідомляють на порталі sud.ua.

Закон №2227-VIII український парламент прийняв ще 6 грудня 2017 року.

Основні зміни торкнулися тільки двох розділів Особливої частини Кримінального кодексу - Розділу II "Злочини проти життя і здоров'я людини" і Розділу IV "Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи".

Зокрема, розширено список умисних тяжких тілесних ушкоджень. До них вирішили зарахувати "каліцтво статевих органів" (ст. 121 КК).

Істотно розсунули рамки ст.134, яка стосується незаконного проведення аборту. Тепер до злочинних дій додана і незаконна стерилізація, а кримінальна відповідальність також настає за примус до аборту або стеріалізаціі без добровільної згоди потерпілої особи.

А в ст.126-1 дано визначення домашнього насильства: "Умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства по відношенню до подружжя або колишнього подружжя або іншої особи, з яким винний перебуває (перебував) в сімейних чи близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров'я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілого ".

Головний акцент зроблений на Розділу IV Особливої частини КК "Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи".

У ст.152 КК описується насильство, що це не просто статевий акт із застосуванням чи погрозою застосування фізичного насильства, як було раніше, а "дії сексуального характеру, пов'язані з вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілого ".

Такі дії з особами до 14 років, незалежно за їх згодою, чи ні, вже само по собі вважається злочином і карається позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.

Змінена ст.153 КК кажуть, якщо про результат сексуальних дій, де проникнення в тіло потерпілого не відбулося. Тепер це буде кваліфікуватися як "сексуальне насильство" з покаранням - позбавленням волі до п'яти років.

Крім цього, з'явився важливий пункт - сексуальне насильство "стосовно подружжя або колишнього подружжя або іншої особи, з якої винний перебуває (перебував) в сімейних чи близьких відносинах". Більш того, юристи відзначають, що будь-який секс насильство по відношенню до близької людини тепер буде каратися набагато суворіше, ніж насильство над сторонньою людиною. Такий закон діє в Європі.

Тому відтепер юристи з насмішкою констатували, що секс в нашій країні стає "ризикованим заняттям". Громадянам було запропоновано тепер не приступати до здійснення фізіологічного процесу, в тому числі і до виконання подружнього обов'язку, що не обмінявшись з партнером розписками про добровільність своєї участі. Також радили вимагати у Мін'юсту розробки електронного додатка, щоб добровільна згода можна було висловлювати і за допомогою мобільних гаджетів.

"Замикає питання диференціації видів домашнього та сексуального насильства ст.154 КК. У ній залишився від попередньої редакції основний сенс:" Примушування особи без її вільної згоди до скоєння акту сексуального характеру з особою, від якого потерпіла особа матеріально або службово залежно ". Однак в окремий пункт все-таки вирішили виділити просто примус, без наявності будь-якої залежності, що, очевидно, також нерідко зустрічається ", - йдеться в повідомленні.

Раніше "Апостроф" писав про закон і перерахував пункти, як не стати насильником на подружньому ложі.