RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

В Україні назвали 5 найкращих військових розробок 2018 року: опубліковані фото

Державний концерн "Укроборонпром" представив топ-5 розробок своїх підприємств в 2018 році.

Список зразків озброєння опублікувала прес-служба ГК.

Зазначається, що в 2018 році підприємствами, що входять до складу ДК "Укроборонпром", були розроблені, продемонстровані і спрямовані на випробування кілька десятків нових і модернізованих зразків озброєння, військової техніки та їх основних складових частин.

Серед всіх розробок найбільш значними є новітня крилата ракета "Нептун", оновлений високоточний 152-мм снаряд "Квітник", РСЗВ "Берест", оптико-прицільна станція ОПСН-І і контрбатарейної радар 1Л220УК.

Стратегічно важлива для обороноздатності України розробка ГККБ "Луч" - новітня крилата ракета "Нептун". Під час випробувань вона знищила надводну ціль на відстані 280 км. Таким чином було доведено високу ефективність систем управління та розпізнавання цілей бортовим комплексом крилатої ракети.

Випробування нової зброї пройшли в рамках заходів по прийняттю на озброєння і запуску серійного виробництва крилатої ракети.

У перспективі крилата ракета "Нептун" повинен стати основою нового противокорабельного комплексу, який повинен мати високу мобільність і маневреність. Це дозволить підвищити рівень і можливості по збереженню територіальної цілісності і морського узбережжя в недоторканності.

У 2018 році ДП "НВК" Прогрес "завершило модернізацію високоточного 152-мм снаряда "Квітник" та провело повне імпортозаміщення компонентів російського виробництва, яких було більше 40%.

"Квітник" - високоточний 152-мм снаряд, який на відстані до 20 км потрапляє в ціль з похибкою в лічені сантиметри. Фактично, цей снаряд може потрапити в аркуш формату А4 першим пострілом. Така точність досягається завдяки лазерному наведенню, яке може здійснюватися з безпілотника або наземним корегувальника.

"Квітник" може знищувати захищені цілі, наприклад, командні пункти, вузли зв'язку, мости, переправи, опорні пункти тощо. Високоточний виріб надає тотальну перевагу в контрбатарейної боротьби, коли ворожа артилерія ліквідується без шансу на отримання удару у відповідь.

"Квітник" отримав нову, в рази меншу, головку наведення, яка є однією з найскладніших частин високоточного снаряда. Під час пострілу все системи снаряда, зокрема оптика, електроніка, виконавчі пристрої точної механіки, повинні витримати перевантаження в 10000 g (коли 100 грам перетворюється в тонну). Незважаючи на такі екстремальні умови електроніка повинна працювати і управляти снарядом.

Варто зауважити, що нова головка наведення дозволяє використовувати її не тільки в 152-мм "Квітник", але і в його "натовській" версії в 155-мм калібр, а також в 122-мм снаряд "Карасук" і нової 120-мм міні "Круча".

Зараз в ДП НВК "Прогрес" повністю готові до проведення необхідних попередніх та державних випробувань "Квітник", серійного виробництва та чекають замовлень від Міністерства оборони України.

ДП "Шепетівський ремонтний завод", що входить до складу ДК "Укроборонпром", в минулому році здійснив глибоку модернізацію 122-мм реактивної системи залпового вогню. Унікальність цієї нової бойової машини, яка отримала назву БМ-21 УМ "Берест", що в ній використовуються виключно компоненти українського виробництва. Вперше широкій публіці машина була продемонстрована на міжнародній виставці "Зброя та безпека", що відбулася в Києві в жовтні.

"Берест" може замінити БМ-21 "Град", що стоїть на озброєнні Збройних Сил України. Використання сучасних цифрових технологій і нове шасі вітчизняного виробництва надають "Береста" ключові бойові і експлуатаційні переваги. Застосування нової цифрової системи управління вогню дозволяє екіпажу, не покидаючи кабіни, проводити підготовку до стрільби, зокрема - топогеодезическую прив'язку.

Нова РСЗВ має більш потужний залп - до 50 реактивних снарядів, замість 40 в "Граді".

"Берест" встановлено на новому шасі від "КрАЗ" - 5401НЕ з колісною формулою 4х4. Загалом, "Берест", в порівнянні з "Градом", має велику потужність залпу, точність ведення вогню, інтеграцію в цифрові системи управління і наведення артилерії, велику мобільність і вимагає менше часу для відкриття вогню.

Ще одним відкриттям 2018 року стало оптико-прицільна станція ОПСН-І від "Ізюмського приладобудівного заводу". Вона оснащена потужною оптикою, тепловізором, лазерним каналом управління і далекоміром. Такі інструменти дозволяють не тільки виявляти цілі, але і наводити на них високоточне озброєння.

озробка "Ізюмського приладобудівного заводу" є універсальною. Діаметр станції всього 43 см - це дозволяє її встановлювати не тільки на вертольоти, а й на безпілотні літальні апарати. Крім того, стабілізована у всіх площинах оптико-прицільна станція може застосовуватися в бронетехніці і, при певних змінах конструкції, в морській техніці.

"Ізюмський приладобудівний завод" - унікальне підприємство, яке створює приціли для високоточного ракетного зброї. Завод повністю закритий цикл виробництва, починаючи від виготовлення спеціального скла, до випуску цифрових прицілів для протитанкових комплексів "Стугна-П", "Корсар" і "Бар'єр".

Для успішної контрбатарейної боротьби запорізький "Науково-виробничий комплекс "Іскра" розробив станцію 1Л220УК, яка була продемонстрована на параді 24 серпня.

Контрбатарейний радар 1Л220УК фіксує на відстані десятків кілометрів точне місцезнаходження ворожих гармат, мінометів, реактивних систем залпового вогню, а також ракетних комплексів протиповітряної оборони і тактичних ракет. Це дозволяє отримувати точні координати для удару у відповідь, а також проводити коригування вогню власної артилерії. Радар також веде спостереження за повітряним простором, виявляючи безпілотники і авіацію противника.

1Л220УК за своїми можливостями значно перевищує контрбатарейні радари, які зараз знаходяться на озброєнні Збройних Сил України.

Як повідомляв "Апостроф", раніше українським військам передали близько 70 одиниць техніки і озброєння.