RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Десятиліття в полоні: в Україні заговорили про незавидну долю Криму

Ніхто достеменно не знає, коли завершиться російська окупація Криму, зрозуміло одне - це надовго.

Про це повідомляє видання ZN,UA, посилаючись на слова дипломата і юриста-міжнародника Максима Кононенко.

"У початку 2014 року ніхто не міг уявити, що станеться в Криму. Сценарій захоплення півострова збройними силами РФ був лише одним з багатьох можливих, а в сценарій його анексії взагалі не вірилося. Однак сьогодні ми відзначаємо вже п'яту річницю цих сумних подій. Ніхто достеменно не знає, коли завершиться окупація. Радянська окупація балтійських держав тривала 50 років, негласна окупація росіянами Придністров'я триває понад два десятиліття, грузинські регіони Абхазії і Південної Осетії окуповані "російськими миротворцями" вже більше 10 років. Зрозуміло одне: російська окупація Криму - це надовго", - зазначив він.

На думку Кононенко, щоб надовго не перетворилося в назавжди, Україна повинна протиставити російському агресору послідовну, системну та консолідовану політику невизнання, розраховану на дальню перспективу.

"Саме політику, а не фрагментарні і розпорошені, хоча іноді ефективні дії. Судові та арбітражні виробництва - важливий трек, але обмежений юрисдикцією органів, які розглядають позови. Контрзаходи і санкції - дієвий важіль, але залежить від доброї волі партнерів. Дипломатичний протест - незамінний інструмент дипломатії, але без конкретних дій залишається порожнім звуком. Жоден з них не може радикально змінити ситуацію. Лише їх з'єднання з проактивним політикою невизнання може якщо не зупинити, то уповільнити брешемо я, яке працює сьогодні проти України", - підкреслює дипломат.

Як повідомляв "Апостроф", жителі окупованого Росією Криму поділилися розповідями про життя на півострова через 5 років після його анексії.