RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

В Україні відзначають Стрітення: традиції, прикмети і що не можна робити

15 лютого християни святкують Стрітення Господнє - одне з 12 головних церковних днів в році.

Історія свята

Це свято відзначають на 40 день після народження Ісуса Христа. 15 лютого Діва Марія принесла немовля до Єрусалимського храму на посвяту. Там відразу зрозуміли, що дитина - син Божий.

Стрітення офіційно почали відзначати у Візантійській імперії в 542 році. Свято символізує зустріч людства з Ісусом. Також в народі в цей день вважають, що зима зустрічається з весною.

Слово "Стрітення" в старослов'янській мові означає "зустріч" або "радість".

Традиції на Стрітення

В цей день в храмах святять свічки і воду. Стрітенська вода вважається такою ж сильною і цілющою, як і водохресна. Нею можна поїти хворих дітей, кропити нові речі.

На свято частіше збирали бурульки, які топили і отримували з них воду. Нею також лікували рани, вважаючи, що вона має цілющі властивості. Допомагала вода і вберегти від зла, коли нею кропили житло. Також раніше водою освячували воїнів перед битвою, своє господарство, що б воно приносило врожай.

Освячені свічки запалювали під час грози, погодних катаклізмів - щоб уберегти будинок від біди. А крім цього і під час пологів або коли людина помирала в муках.

Що не можна робити на Стрітення

Як і в інші великі церковні свята в цей день не можна сваритися або лаятися. Також забороняють працювати фізично (наприклад в городі), вишивати, прибирати, прати.

Крім цього варто утриматися від подорожей. Раніше цей день супроводжувався негодою, тому мандрівники могли загинути в дорозі.

Прикмети свята

Сонячна погода на Стрітення говорила про гарний урожай, сніжна і морозна - до пізньої весни з дощами. Якщо день теплий, то й весна буде такою ж. Як на Стрітення з дахів капає, ще більша буде зима.

Передбачити погоду могла і курка: якщо нап'ється біля порогу води - весна буде теплою і ранньою.

За матеріалом "24 каналу".