RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Бридко виглядають всі: відомий українець жорстко висловився про скандал з "Євробаченням"

Скандал навколо відбору на Євробачення-2019 є одним із симптомів хвороби лицемірства, хвороби байдужості до власної країни і її майбутнього.

Цю думку в колонці на "Еспресо" озвучив відомий журналіст і політичний оглядач Віталій Портников.

"Я міг би написати, що Україна перетворюється на країну лицемірів, але це буде брехнею. Україна завжди була країною лицемірів - перш за все ця обставина не давала їй розвиватися і загнала в глухий кут кримінального режиму. Тільки 2014 рік, коли навколо гинули люди і втрачалися території, зробив лицемірство не надто пристойним. Але тепер перший шок уже пройшов, та й війни справжньої немає - так, заморожений конфлікт. і велика частина українського суспільства повертається до своєї сутності", - вважає він.

За його словами, вся історія національного відбору, від першого до останнього рішення - ганьба і ніяк інакше не виглядає, щоб там хто не думав.

"Історія з "Євробаченням" - це просто один із симптомів хвороби лицемірства, хвороби байдужості до власної країни і її майбутнього. Тому що насправді всім зрозуміла ситуація. Всі знають, що виступати в Росії аморально, що переконувати цілий світ і самих росіян, що вони можуть вбивати і калічити, а ми утремся і будемо далі бабло заробляти аморально, що посилання на державу, яка "продовжує торгувати, а нам чому не можна" це брехня хоча б уже тому, що від того, що ти сам - громадянин аморальної держави, це ніяк не виправдовує тв оей особистої ницості. Але всім абсолютно все одно. Всім - по барабану", - написав Портников.

"І не тільки через гроші, хоча гроші, звичайно, головне. А ще й через байдужість до власної держави, через це вічне "Україна окремо, а я окремо". Адже те, що естрадні виконавці хочуть представити Україну - це теж брехня. Вони просто хочуть використати Україну для виступу на престижному фестивалі і це важливо їм рівно настільки, наскільки допомагає кар'єрі і прибуткам. Крапка", - додав він.

Портников вважає, що українцям приємно думати, що протягом століть у них не було державності "просто тому, що заважали інші народи, а вони боролися і програвали".

"Так ось тепер можете переконатися, що це не зовсім так. Держави не було саме тому, що кількість байдужих лицемірів завжди перевищувала кількість громадян. І якщо так станеться цього разу теж - не варто потім звинувачувати Путіна, Росію, байдужий Захід і метеоритний дощ в тому, що Україна кудись поділася. Звинувачувати потрібно самих себе", - підсумував він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в скандалі з Євробаченням-2019 намітився гучний поворот.