RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

В Одесі покарали фаната "русского мира", який працював в інституті ВМС: фото і деталі скандалу

Командування ВМС ЗСУ звільнило викладача кафедри тактики та загальних військових наук в Інституті Військово-морських сил Національного університету "Одеська морська академія" (ІВМС НУ "ОМА") Андрія Поспєлова за поширення антиукраїнських ідей.

Про це повідомила прес-служба ВМС України в Facebook.

"У грудні 2018 року в Інституті Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" (далі ІВМС НУ "ОМА") було проведено конкурс на заміщення вакантної посади професора кафедри тактики та загальновійськових дисциплін, на якому серед двох претендентів переможцем було обрано А.Поспєлова. У цей же час, у соціальних мережах були розміщені непоодинокі оціночні судження стосовно того, що призначення А.Поспєлова на посаду, пов’язану із педагогічною діяльністю в ІВМС НУ "ОМА" є таким, що підриває авторитет ВМС ЗС України та несе загрози вихованню майбутніх командирів ВМС ЗС України у зв’язку з тим, що він просуває антиукраїнські ідеї", - сказано в повідомленні.

У зв'язку з цим, командування Військово-морських сил призначило спільну комісію, яка протягом 2-х місяців вивчала обставини проведення конкурсу, наукові та методичні роботи Поспєлова, його виступи в ЗМІ, а також аналізувала повідомлення в соцмережах і вислуховувала коментарі його опонентів.

"За результатами вивчення наданих відомостей, комісія прийшла до висновку, що в проведенні процедури конкурсу ознак порушення немає. Також комісія відзначила високий рівень енциклопедичних історичних знань, педагогічних навичок Поспєлова і його навички викладання", - додали в ВМС.

У той же час, в ході службової перевірки було встановлено, що як мінімум з 2014 року Поспєлов на договірній основі співпрацює з російським видавництвом "Ексмо". За цей час в Москві було видано кілька його книг переважно енциклопедичного змісту.

"У січні 2019 року побачила чергова його книга під назвою "Российский военно-морской флот", яка була оцінена комісією ВМС ЗСУ, як відверто пропагандистська", - пояснили в командуванні ВМС.

На думку українських військових, робота Поспєлова обґрунтовує і пропагує застосування російського військово-морського флоту, в тому числі і сучасності, також і проти Грузії і України. Такео формує думку читача про наявність историчен їх підстав імперської політики Росії в історичному контексті і в сьогоднішніх умовах

"24 березня 1999 р блок НАТО розв'язав війну проти Югославії" (стор. 244), "8 серпня 2008 року розпочалась війна Грузії проти Південної Осетії" (стор. 246). "Російська військово-морська зброя унікальна і потужна настільки, що викликає страх у недругів і заздрість у багатьох всесвітньо відомих виробників. Росію знову бояться, але і поважають. Поки кораблі і підводні човни російського військово-морського флоту борознять моря і океани, до тих пір наша країна буде залишатися великою державою"(стор. 250)", - привели в ВМС цитати з книги Поспєлова.

Зазначимо, що в мережі інформація про антиукраїнські погляди Поспєлова з'являлася, зокрема, ще в грудні 2018 року.

Як повідомляв "Апостроф", раніше активісти влаштували "теплу" зустріч фанату "русского мира" з Кременчука.