RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Лікар розповіла про фейки, які поширює Центр громадського здоров'я МОЗ

Практикуючий лікар викрила фейки, які поширює центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я.

Про це йдеться в матеріалі лікаря Марини Сікорської на сайті "Цензор.НЕТ".

Центр МОЗ розкритикував рішення Агентства з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США, яке надає дозвіл на продаж і просування на ринок США систем електронного нагріву тютюну IQOS.

Фейком, на думку лікаря, є твердження центру, що "аерозоль IQOS не відрізняється від диму звичайних сигарет".

Лікар цитує рішення FDA "Наукова оцінка даних компанії", а також досліджень, які свідчать, що аерозоль системи IQOS містить менше токсичних сполук, ніж дим сигарет.

На думку лікаря, не відповідає дійсності і твердження центру, що "дослідження, проведені індустрією, не повинні прийматися до уваги, оскільки є маніпулятивними". Вона зазначає, що "дані 6 з 8 досліджень свідчать, що рівень нікотину, смоли, гліцерину і шкідливих і потенційно шкідливих речовин в аерозолі відповідають як даними незалежних публікацій, так і даними, які були надані заявником (виробником)".

Як відомо, 30 квітня Агентство з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів дало дозвіл на продаж і просування на ринок США систем електронного нагріву тютюну IQOS.

Агентство стверджує, що: "Після оцінки наявних токсикологічних даних, що свідчать про зменшення шкідливих і потенційно шкідливих речовин, зниження рівня гістопатології, зменшення потенціалу атеросклерозу, існують індикатори порівнянної переваги для курців, які повністю переходять на IQOS".

Центр громадського здоров'я утворений в 2015 році. Він забезпечує лікування хворих на соціально небезпечні захворювання, зокрема ВІЛ/СНІД, туберкульоз, вірусний гепатит, лікування осіб з наркозалежністю та ін.

Очолює центр колишній керівник Українського центру контролю за тютюном, голова правління громадської організації "Центр громадянського представництва "Життя" Андрій Скіпальський, який, згідно з даними відкритих реєстрів, раніше отримав майже 3 млн гривень доходу від проектів боротьби з тютюном.