RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Проблема заробітчан: експерти розповіли про причини і способи вирішення

Проблема трудової міграції досягає критичних масштабів, і кроки уряду щодо підвищення мінімальної заробітної плати поки не сприяють її вирішенню.

Так, на думку економіста Максима Пархоменка, починати реальну боротьбу з від'їздом заробітчан слід з підвищення мінімальних зарплат удвічі.

"Зупинити зростання міграції може тільки збільшення середнього рівня зарплати до порядку 30 тисяч гривень і мінімальної зарплати хоча б до 9000 гривень (300 євро або 340 доларів. Зараз" мінімалка "становить 4173 гривень, - "Апостроф") ... Таким чином, мінімальний оклад просто стане на половину менше, ніж в Польщі, при цьому ціни в Польщі, як і вартість життя, однакові з Україною", - вважає він.

У той же час деякі експерти пов'язують явище трудової міграції не стільки з питаннями заробітку, скільки з політичною і соціальною невизначеністю. Такої позиції дотримується, зокрема, економіст Володимир Сидоренко.

"Я дуже сумніваюся, що рівень заробітної плати - це єдиний фактор, який зумовлює сьогодні відтік кадрів за кордон. У молоді зараз дозріло таке уявлення, що в Україні реалізувати себе досить важко. Крім того, - питання безпеки, в тому числі особистої, питання , пов'язані з соціальною сферою ... щоб повернути людей, потрібна не тільки зарплата. Країна повинна стати місцем розвитку цивілізованих форм відносин, щоб людина була не об'єктом експлуатації тими, хто знаходиться при владі, або монополістської бізнесу, а що б він став основною дійовою суб'єктом", - відзначає експерт.

Тим часом глава Федерації роботодавців України (ФРУ) Дмитро Олійник називає ситуацію з дефіцитом висококваліфікованих кадрів в країні "жахливою", а в Національному банку вважають трудову міграцію одним із головних ризиків для стабільного зростання економіки.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в окремих підприємствах прийняли рішення підвищити зарплати своїм працівникам. Таким чином бізнесмени намагаються домогтися наближення заробітків українських працівників до європейських і мінімізувати ризики трудової міграції.