RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Померла знаменита правозахисниця родом з Одеси

У середу, 3 липня, в Ізраїлі померла правозахисниця, найстаріша учасниця демократичного руху в СРСР Мальва Ланда.

Про це повідомляє правозахисник Олександр Подрабінек на своїй сторінці в Facebook.

Мальва Ноєвна Ланда померла у віці 100 років в місті Хайфа. Відзначають, що останніми роками вона прожила в Ізраїлі, прикута до ліжка, але оточена турботою рідних і медиків.

"Вона прожила велике життя, не просто довге, але насичене важкими і драматичними подіями. Геолог за професією, вона прийшла в демократичний рух на шостому десятку років, але її енергії і підприємливості могли позаздрити молоді. Вона опікала сім'ї політв'язнів, стояла з усіма перед закритими судами, коли там відбувалися судові процеси у політичних справах. Вона їздила по всій країні, і КДБ іноді збивався з ніг, втративши її з виду", - написав Подрабінек.

Він також підкреслив, що Мальва Ланда була в першому складі Московської Гельсінкської групи, заснованої в 1976 році. Після арешту в 1977 році Олександра Гінзбурга, Мальва Ланда разом з Кронідом Любарським і Тетяною Ходорович стала розпорядником Фонду допомоги політв'язням. Її двічі судили: один раз щодо звинувачення у підпалі власного будинку, інший раз - за поширення завідомо неправдивих вигадок, що ганьблять радянський державний і суспільний лад. Вона двічі була на засланні - в Сибірі та в Казахстані.

"Вона була невгамовна і привітна, добра з друзями і непоступлива з владою. Її можна було переконати, але неможливо зламати. Вона ніколи не думала про еміграцію як про міру особистої безпеки. Вона безстрашно зустрічала небезпеку, не ухиляючись від неї, не тікаючи, не вишукуючи виправдання для відступництва. Вона ніколи не просила помилування або поблажливості до себе. Вона була по-справжньому мужньою людиною, що було дано далеко не всім навіть в демократичному русі. Вона була людиною честі і слова. Це так багато значить в наші дні. Як між тим й усі часи", - написав правозахисник.

Мальва Ноєвна Ланда народилася в Одесі в родині професора зооветеринарного інституту. Батько був заарештований восени 1932 року, розстріляний в 1938 році.

Правозахисниця відбувала заслання в Читинській області. Була амністована через 8 місяців, але в Москву повернутися не могла. Після звільнення повернулася до правозахисної роботи, займалася, зокрема, документуванням переслідувань релігійних меншин в СРСР.

У 2003 році в Литві Ланді присвоїли нагороду Офіцера ордена Хреста Витязя.

Як повідомляв "Апостроф", 18 грудня 2017 року в Ізраїлі помер один із засновників правозахисної організації "Меморіал" Арсеній Рогінський.