RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Знаменитий західний історик дав пораду, що робити в Україні з російською мовою

Україні на державному рівні слід дозволити використання російської мови, проте з урахуванням окремих правок, які будуть визначатися виключно всередині країни, щоб у країні існувала українська версія російської мови для внутрішнього використання.

Про це заявив американський історик і дослідник Тімоті Снайдер для "Громадське".

Він зазначив, що є при цьому великим шанувальником "м'якої українізації" та виступає за популяризацію української мови в суспільстві.

"Я - за українізацію. Вважаю, що повинна існувати мову, якою розмовляють в політиці і суспільному житті, і цієї мовою має бути українська... Якби це залежало від мене, то в суспільному житті було би більше українського... Однак, якщо у вашій країні існує важлива друга мова, - і так буває в світі - то ви повинні мати якусь власність над цією мовою, визначати його стандарти", - зазначив він.

Тімоті Снайдер провів аналогію між американською англійською мовою, яка сильно відрізняється від оригінальної, і українською російською. На його думку, ситуації у США та України в питанні культурного впливу були схожі і американцям вдалося побудувати свою культуру та ідентичність, використовуючи чужу, але адаптовану мову.

"Я розмовляю на американський англійській. І з першого погляду можу сказати, текст написаний британською англійською або американською. Я пропоную зробити так, як це відбувається в світі. Україна дає Росії абсолютно неприродну перевагу, не створюючи стандарт російської мови в Україні самостійно, не створюючи власні словники російської мови для України. Це означає, що українці не можуть сказати, звідки російськомовна людина - з Росії чи з України. Ви повинні дозволити українським журналістам, студентам писати українською версією російської. Це дозволило б українцям говорити російською так, як говорять у Росії", - додав дослідник.

На думку дослідника, саме за рахунок таких гуманітарних кроків, Україна може забезпечити собі потужний національний культурний розвиток.

"Важливо, щоб в Україні були інститути, які дозволяли б мові та культурі нормально розвиватися", - підкреслив історик.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що бойовики лякають населення окупованого Донбасу новим фейком про мову, нібито в окремих районах східної України добровольці української армії під загрозою фізичної розправи забороняють місцевому населенню спілкуватися російською.