RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Не буде диктувати умов: Епіфаній жорстко розкритикував Філарета

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ), митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що розколу в ПЦУ немає, а є окрема думка однієї людини - почесного патріарха Філарета.

Про це повідомляє інформагентство УНІАН.

"В цілому ми повинні констатувати, що розколу в Українській православній церкві (ПЦУ - ред.) немає. Є тільки окрема думка і воля однієї особи, одного ієрарха - почесного патріарха Філарета, який залишається чинним архієреєм Православної церкви України", - заявив предстоятель ПЦУ Епіфаній.

За його словами, вся Україна підтримує визнану Православну церкву України.

"Воля однієї людини не буде диктувати умови всім, як далі розвивати (ПЦУ - ред.) своє майбутнє", - додав Епіфаній.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Після створення Православної церкви України (ПЦУ) на Об'єднавчому соборі 15 грудня шляхом злиття Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) та Української автокефальної православної церкви між патріархом Філаретом і главою новоствореної церкви Епіфанієм почав назрівати конфлікт.

У травні 2019 року Філарет звинуватив Епіфанія у відмові від домовленостей, досягнутих під час Об'єднавчого собору, і заявив про намір відновити Київський патріархат. Філарет стверджує, що, якщо б Київський патріархат і Українська автокефальна православна церква знали зміст тексту Томосу, то не погодилися б на нього.

На початку червня Вселенський патріарх Варфоломій відреагував на слова Філарета і заявив, що Київського патріархату не існує і ніколи не існувало.

20 червня в Києві у Володимирському соборі за ініціативою Філарета відбувся помісний собор ієрархів, священиків і мирян колишньої УПЦ Київського патріархату, на якому прийняли постанову відновити ліквідовану УПЦ КП і відмовилися приймати Томос. Збори проігнорувала більшість архієреїв колишнього Київського патріархату, який на Об'єднавчому соборі влився в ПЦУ.

24 червня синод ПЦУ прийняв низку заходів щодо Філарета - його позбавили права керувати єпархією, але залишили в складі єпископату.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Як повідомляв "Апостроф", почесний патріарх Православної церкви України Філарет в 1991 році мав шанси стати главою Російської православної церкви, проте програв в конкуренції з майбутнім патріархом Алексієм.