RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Філарет звернувся до суду через ліквідацію УПЦ КП: з'явилися подробиці

У середу, 31 липня, почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив про подачу позову до суду на Міністерство культури через зняття з реєстрації УПЦ КП.

Про це він повідомив під час прес-конференції в Києві.

"Митрополит Єпіфаній провів 27 липня Священний Синод, на якому прийняли рішення про створення комісії з ліквідації не тільки Київської патріархії УПЦ КП, а й з передачі всього майна Київського патріархату Київської митрополії (ПЦУ - прим. ред.) без нашого відома, без нашого дозволу", - заявив він.

За словами Філарета, його особливо турбує те, що міністерства культури і юстиції теж прийняли рішення про зняття з реєстрації УПЦ КП.

"Цього права вони не мають. Чому не мають? Тому що я не звертався до них щодо ліквідації Київської патріархії, а без звернення патріарха або керівника тієї чи іншої єпархії Міністерство юстиції і Міністерство культури не мають права ні реєструвати, ні знімати з реєстрації", - вважає почесний патріарх.

Філарет зазначив, що всі єпархії ПЦУ перереєстрували свої статути з Київського патріархату на Православну церкву України, а Київська патріархія УПЦ КП не подавала прохання про перереєстрацію на ПЦУ.

"Раз ми не подавали, то Міністерство юстиції не має права без нашої згоди, без нашого прохання знімати нас з реєстрації, тому ми подали в суд на Міністерство культури, яке незаконно зняло з реєстрації Київську патріархію і Українську православну церкву Київського патріархату", - зазначив він .

Почесний патріарх також додав, що суду поки не було, але позов вже подано.

Нагадаємо, після створення Православної церкви України (ПЦУ) на Об'єднавчому соборі 15 грудня шляхом злиття Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) та Української автокефальної православної церкви між патріархом Філаретом і главою новоствореної церкви Епіфанієм почав назрівати конфлікт.

У травні 2019 року Філарет звинуватив Епіфанія у відмові від домовленостей, досягнутих під час Об'єднавчого собору, і заявив про намір відновити Київський патріархат. Філарет стверджує, що, якщо б Київський патріархат і Українська автокефальна православна церква знали зміст тексту Томосу, то не погодилися б на нього.

На початку червня Вселенський патріарх Варфоломій відреагував на слова Філарета і заявив, що Київського патріархату не існує і ніколи не існувало.

20 червня в Києві у Володимирському соборі за ініціативою Філарета відбувся помісний собор ієрархів, священиків і мирян колишньої УПЦ Київського патріархату, на якому прийняли постанову відновити ліквідовану УПЦ КП і відмовилися приймати Томос. Збори проігнорувала більшість архієреїв колишнього Київського патріархату, який на Об'єднавчому соборі влився в ПЦУ.

24 червня Синод ПЦУ прийняв низку заходів щодо Філарета - його позбавили права керувати єпархією, але залишили в складі єпископату.

Як повідомляв "Апостроф", почесний патріарх Філарет звернувся до настоятеля Православної церкви України (ПЦУ), митрополиту Київському і всієї України Епіфанію, а також висловив прохання до ОБСЄ, президенту України Володимиру Зеленському та Міністерству юстиції.