RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

В Україні почав працювати Офіс культурних інновацій

У серпні свою роботу розпочав Офіс культурних інновацій, який заснували громадські організації в партнерстві з державними та приватними інституціями.

Очолила офіс відома громадська діячка Наталія Заболотна.

Серед співзасновників офісу: Олексій Розенков, засновник платформи "Український національний інтелект"; Наталія Заболотна, президентка ГО Фонд гуманітарного розвитку України; Надія Васильєва, засновниця Інституту Цифрової трансформації; Дмитро Колесников, голова Аудіовізуального авторського товариства "Арма Україна"; Віта Кравчук, засновниця групи компаній The Owners; Тетяна Гончаренко, співзасновниця групи компаній The Owners, European Profiles SA Ukraine; Роман Кірданов, керівний партнер компанії IPS.

"Сьогодні культура є глобальним економічним драйвером. Вона приваблює до країн міжнародних інвесторів, десятки мільярдів доларів від культурного туризму. А традиційні функції культури – створення ідентичності суспільства і його гуманітарна безпека – отримують абсолютно нові можливості завдяки цифровим технологіям.

Нині держава має зайняти проактивну позицію в тому, щоби відкрити наш культурний потенціал. Кожен український музей, галерея, театр чи інша культурна інституція мають на 100% бути доступними у смартфоні. Єдиною функцією, яка залишиться за межами телефонного апарату, стане, власне, фізичне відвідування закладу після знайомства з його можливостями", – зазначила пані Наталія.

Ключове завдання нової інституції, за її словами, відкрити потенціал української культури й науки за посередництва інноваційної платформи-маркетплейсу "Український національний інтелект", а Пе ршим кроком буде повне оцифровування вітчизняної культурної спадщини – визначних творів українських митців, що зберігаються в музеях, архівах та різних науково-освітніх інституціях.

"Після тривалих обговорень та маркетингових досліджень, ми зрозуміли, що маркетплейсів для об'єктів інтелектуальної власності наразі не існує взагалі, не кажучи вже про український контекст. Тоді ми вирішили створити такий продукт — платформу UNI.ua. Це можливість українській культурній спадщині нарешті стати присутньою у сучасному всесвіті цифрового формату", — зазначає Роман Кирданов, співзасновник діджитал платформи.

"Український національний інтелект" — це місце, куди люди можуть прийти із своїми ідеями, готовими рішеннями, якісним культурним продуктом: музикою, фільмами, картинами, книгами — і нарешті зможуть вповні реалізувати свої здібності і почати заробляти", — додає Олексій Розенков.

"Доля креативних індустрій у світовому ВВП вже сьогодні становить 9,5% , прогнозований приріст обсягу - 10% на рік. Саме творчість та креатив не лише ідентифікують країну, але є драйверами економіки, які стимулюють туристичну індустрію", — наголосила співзасновниця офісу культурних інновацій Надія Васильєва.

До розробки проєкту також долучилися представники української культурної інтелігенції.

"Наша мета — це створити систему: від митця, творця до глядача, покупця. Це універсальна високотехнологічна система з потенцією до розвитку і масштабування поза межами України. Завдяки цьому продукт інтелектуальної праці без обмежень буде доступним в різних форматах будь-де і будь-якому правовому статусі", — зауважує режисер та кінопродюсер Дмитро Колесников.

"Ми вітаємо плани нового керівництва України щодо стрімкого переведення усіх найважливіших соціальних питань у цифровий вимір. Це – вимога сьогодення, на яку відповідають усі передові країни світу. Днями Президент підписав указ про створення єдиного державного порталу цифрових послуг, який звільнить громадян від необхідності мати справу із застарілою бюрократією. Ми впевнені, що аналогічний вільний доступ до українських культурних ресурсів та наукового потенціалу має бути забезпечений як для наших громадян, так і для всього світу", — підкреслила Наталія Заболотна.

Головна мета Офісу культурних інновацій — використовуючи унікальну діджитал-платформу "Український національний інтелект", посприяти, аби за допомогою цифрових технологій українська культура, українське мистецтво, стали доступними й відкритими власне Україні та світу. Адже це стане сильним стимулом для культурного туризму, для створення горизонтальних міжнародних зв`язків.

Засновники платформи переконані, що унікальні українські артефакти мають стати частиною світового культурного простору та слугувати потужним підґрунтям для вітчизняної та світової науки.

У планах Офісу також восени запустити пілотний проект приєднання перших ключових українських музеїв до цифрової платформи.

Найближчим часом Офіс культурних інновацій проведе низку публічних заходів із залученням професійної спільноти. Їхньою темою стане створення механізмів, необхідних для запуску цифрової платформи.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: