RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Як два президента в одній державі: протоієрей УПЦ розповів про причини церковної кризи

Проголошення автокефалії Православної Церкви України стало небезпечним прецедентом в церковній історії, який може привести до глобального розколу в світовому православ'ї.

Про це заявив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич в інтерв'ю "Апострофу".

На його думку, помісні церкви в такій ситуації змушені визнавати ПЦУ, оскільки піддаються тиску з боку Константинополя.

"Ситуація з проголошенням автокефалії ПЦУ суперечить канонам і традиції Православної Церкви. Такого ніколи не було в церковній історії, щоб визнавалася наявність священичого і єпископського сану за тими, хто його зовсім не має. Це розуміють в Помісних Церквах. А тому, навіть ті Церкви, які солідаризуються з діями Фанара і визнали ПЦУ, змушені робити це не тому, що це правильно з церковної точки зору, а тому що вони піддаються зовнішньому тиску ... Зараз світове православ'я не просто увійшло в зону турбулентності, воно стоїть перед загрозою розколу. І виною тому дії Константинополя", - заявив священнослужитель.

Також він на політичному прикладі пояснив, у чому суть кризи в українському православ'ї. Представник УПЦ навів історичну довідку про церковне життя в Україні і висловив думку, що дії Константинополя по визнанню ПЦУ приведуть до катастрофічних наслідків.

"Зараз в Україні два митрополита Київських. Це як два президента в одній державі. Чому наша УПЦ виступає проти ПЦУ? Тому що ПЦУ була створена на основі УАПЦ і УПЦ КП, які колись були частинами нашої Церкви. Говорячи світською мовою, на початку 1990 років в Україні відбулися процеси церковного сепаратизму ... Дії Константинопольського патріархату тільки привели до ще більших проблем - не тільки в Україні, вони породили всеправославну кризу", - зазначив протоієрей.