RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

В Україні відновили список протипоказань при вакцинації: що змінилося

В Україні вступив в силу наказ, який змінив перелік медичних протипоказань до вакцинації.

Про це йдеться в указі № 2070, який був прийнятий Міністерством охорони здоров'я України 11 грудня.

Українські лікарі зробили ряд нових приписів, які стосуються алергіків, вагітних жінок і людей, які хворіють на вірусні інфекції.

Абсолютно протипоказано вакцинуватися:

  • Тим, у кого спостерігаються гострі захворювання з підвищенням температури вище 38 °C - протипоказання для рутинної вакцинації. Однак при цьому уточнюється, що вакцинація під час гострого захворювання не знижує імунної відповіді на введення вакцин або зростання ризику виникнення побічних реакцій.
  • Тим, у кого була анафілактичні реакції на минулу дозу вакцини.
  • Вагітним - МОЗ України, як і міжнародні організації охорони здоров'я, прийшли до висновку, що цій категорії протипоказано введення живих вакцин (наприклад КПК та інші).
  • При важкій імуносупресії/імунодефіциті - протипоказано введення живих вакцин.
  • Вітрянка та кір - не рекомендується робити щеплення 4 тижні з моменту початку вітрянки.

Нові приписи:

  • Тепер не є протипоказанням до вакцинації прорізування зубів, диспепсія, застуда з підвищеною температурою або без, які часто зустрічаються у дітей перших років життя.
  • Гострі хвороби. Також вакцинуватися можна під час гострого перебігу хвороби, але з температурою не вище 38 °C. Вакцинація під час гострого захворювання не знижує імунної відповіді на введення вакцин і не підвищує ризики виникнення побічних реакцій. Особи з гострими захворюваннями з лихоманкою вище 38 °С можуть бути вакциновані, як тільки одужають і без ознак гострої хвороби, - зазначає МОЗ України в нових приписах.

  • Лікування антибіотиками. Також медики не забороняють робити щеплення під час лікування антибіотиками. За словами лікарів, факт застосування антибактеріальних препаратів ніяк не пов'язаний з показаннями або відсутністю показань до вакцинації, оскільки антибіотики не впливають здатність організму виробляти імунітет.

  • Алергіки. Згідно з новими рекомендаціями, людям з алергією на яєчний білок дозволяється робити щеплення вакцинами з вмістом компонента від кору, епідемічного паротиту, краснухи та вітрянки, від грипу - звичайним способом. Як зазначено, це тому, що залишкова кількість яєчного білка недостатня для ініціації алергічної реакції. Крім того, від вищевказаних захворювань є інактивовані вакцини, в яких компонент термічно оброблений. Винятком є вакцина від жовтої лихоманки - перед її введенням рекомендовано провести шкірні проби. Якщо результат проби з вакциною позитивний, її вводять малими дозами під наглядом.

    Алергія на желатин - якщо результат по шкірній пробі з вакциною позитивний, вводити малими дозами під наглядом.

    Крім того, людям з алергією на лактозу дозволяється вводити вакцину звичайним способом без застосування спеціальних заходів. (Лактоза міститься в складі АКДС/АаКДП). І так далі.

Вакцинацію не потрібно відкладати в разі:

  • Алергії на побутові алергени і на алергени рослинного походження.
  • Також не є протипоказанням до прищепних процесу наявність алергії в сімейному анамнезі і алергії на антибактеріальні препарати, які використовуються рутинно.

Виняток є лише вакцини, що містять неоміцин та/або поліміксин, протипоказані особам, в анамнезі мали анафілактичні реакції на ці антибактеріальні препарати.

  • Вагітність. Нагадаємо, як ми повідомляли вище, під час вагітності не рекомендують вводити живі вакцини. Однак в період лактації щепитися не протипоказано.

Як повідомляє МОЗ України, вакцинація інактивованими вакцинами або вакцинами, що містять живий вірус, не впливає на безпеку жінок або дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні.

Вакцинація передчасно народжених дітей - дозволена.

Щеплення БЦЖ новонароджених дітей з низькою масою тіла проводиться після досягнення дитиною маси тіла 2000 грамів.

Як повідомляв "Апостроф", Україна разом з африканськими державами Конго, Ліберії, Мадагаскаром і Сомалі очолила список країн з найвищим рівнем захворювання на кір.