RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Екстрадиція для розслідування або притулок: правозахисники обговорили справу Жанари Ахметової

У Верховній Раді України відбулася зустріч представників Українського Гельсінського комітету, фундації "Відкритий Діалог", Центру громадянських прав і свобод з Комітетом з питань прав людини, деокупації, реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Про це повідомляє ZiK.

На зустрічі обговорювалося становище політичних біженців в Україні, в тому числі ситуація навколо журналістки і координаторки Штабу ДВК (Громадсько-політичний рух "Демократичний вибір Казахстану" - ред.) Жанари Ахметової.

"Я не вважала себе політичним діячем, поки була в Казахстані. Але навіть це викликало роздратування влади: за участь у мітингах, почали формувати справи у кримінальному порядку. У стислі терміни порушили 5 справ. Тому мені довелося виїхати з Казахстану. Проти мене сфабрикували справу про шахрайство, "потерпілій" надавалися медійні майданчики. Сума "крадіжки" змінювалася: то 40 тисяч доларів, то 20 тисяч. Мене відвезли в РВВС. Я втекла з країни за політичними мотивами. Провела 1,5 року в місцях позбавлення волі в Казахстані, мене катували. Я була годуючою матір'ю", - розповіла вона.

14 січня в Києві відновиться суд у справі казахської журналістки і блогера, яка на батьківщині проходить у справі про шахрайство, а в Україні намагається отримати політичний притулок, називаючи кримінальні справи проти себе "політичним переслідуванням". За даними МВС Казахстану, з березня 2005 року по жовтень 2008 року Ахметова заволоділа грошима ошуканих громадян на суму понад 50 млн тенге (понад 132 тисяч доларів). Казахстан зробив запит про її екстрадицію, але Україна не поспішає видавати Ахметову, продовжуючи розглядати її справу.

Опозиційна діяльність журналістки, за повідомленнями журналістів, ґрунтується на зв'язку з казахським олігархом Мухтаром Аблязовим, який є лідером Демократичного вибору Казахстану. В Казахстані Аблязов був засуджений за розкрадання в особливо великих розмірах і заочно засуджений до довічного ув'язнення за вбивство свого бізнес-партнера. Мухтар Аблязов, за інформацією місцевої преси - саме та особа, яка незаконним шляхом вивела близько 7 млрд доларів з БТА-банку, від чого постраждали і вкладники української "доньки" банку.