RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні вшановують пам'ять Героїв Крут: що потрібно знати про цей день

У середу, 29 січня, в Україні офіційно відзначається день бою під Крутами: бою, який відбувся в 1918 році між київськими студентами і армією більшовиків.

Відзначати день пам'яті Героїв Крут в Україні на державному рівні почали в 2004 році. У 2006 році біля залізничної станції "Крути" був зведений меморіал пам'яті героям, а в 2012 році на Аскольдовій могилі встановили пам'ятний хрест Героям Крут.

Український інститут національної пам'яті порівняв бій під Крутами з обороною Донецького аеропорту і назвав загиблих в 1918 році студентів "першими кіборгами".

Бій під Крутами відбувся після того, як в кінці грудня 1917 року новий уряд більшовиків, які захопили владу в столиці колишньої Російської імперії, виступили проти існування Української Народної Республіки. У Харкові було створено "Український червоний уряд", який оголосив війну УНР.

Чотирьохтисячне більшовицьке угруповання рухалося на Київ, з метою захопити українську столицю. Спочатку сили УНР на якийсь час зупинили ворога біля залізничної станції "Бахмач", на Чернігівщині, але після кількох днів запеклих боїв українці відступили до станції "Крути", на заздалегідь підготовлені позиції. Саме там 29 січня на них вийшли загони більшовиків.

Українські війська, які зайняли оборону під Крутами, налічували близько 300 бійців Студентського куреня, 250 - Першої Київської козацької школи і другої Київської української гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства. До них на допомогу прийшли також близько 80 місцевих добровольців, "вільних козаків".

Сам бій тривав до пізнього вечора 29 січня. Українці відбили кілька атак, але втрати були надто великі. Командир УНР Аверкій Гончаренко віддав наказ - відступати до ешелону, який чекав у двох кілометрах від станції. При відступі один із студентських загонів в сутінках втратив орієнтир і повернувся на станцію "Крути", вже зайняту червоноармійцями. Там вони були взяті в полон і розстріляні.

Після укладення Брест-Литовського миру і відступу більшовиків тіла захисників Крут були поховані, а пізніше наказом уряду УНР 28 Героїв Крут були перепоховані на Аскольдовій могилі в Києві.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в суботу, 25 січня, в Києві реконструювали бій військ УНР з повсталими робітниками заводу "Арсенал", який відбувся в січні 1918 року.