RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чи приречений Крим без води перетворитися на пустелю: еколог дав несподівану відповідь

Без прісної води з материкової України анексований Крим не перетвориться на пустелю, адже екосистема півострова формувалася як раз в умовах жаркого клімату і дефіциту води.

Про це "Апострофу" розповів еколог-вчений, експерт з управління природоохоронною діяльністю Максим Сорока.

"Немає науково-доведених свідчень, що відсутність надходження води викличе цей негативний процес. Можуть бути проблеми з сільським господарством, з промисловістю - це інше питання, економічне і політичне. Якщо аналізувати водний баланс Криму до анексії, то там досить внутрішніх ресурсів для задоволення потреб населення в питній воді. Зараз Кримський канал не працює вже кілька років, і ми не бачимо якихось різких змін в екосистемі степового Криму", - прокоментував ситуацію Максим Сорока.

Еколог додав, що поступово екосистема Криму без поставки додаткової прісної води без шкоди для рослин, тварин і людини повернеться в своє первісне стан.

Також фахівець прокоментував заяви Росії про постачанні питної води в Крим з території РФ.

"У мене такі ідеї викликають лише сміх. По-перше, це технічно дуже складно, а по-друге, це вимагає такої значної витрати ресурсів і енергії, що простіше поставити обладнання для опріснення води. Також в Росії давно вже погрожують перекрити витоки Дніпра, якщо Україна відмовиться постачати воду на півострів. Це абсолютно безглуздо. Не можна перекрити Дніпро, він вже є каскадом водосховищ, які накопичують величезну масу води з різних джерел", - сказав еколог.

Як стало відомо раніше, колишній проросійський прокурор в анексованому Криму Наталія Поклонська звернулася до українського президента Володимира Зеленського та заявила, що дамбу на Північно-Кримському каналі потрібно зруйнувати.

Детальніше про те, чому ситуація з постачанням прісної води в Крим є унікальною в економічному, політичному та екологічному планах, читайте в матеріалі "Апострофа": Запуск води в Крим загрожує непередбачуваними наслідками