RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Як працюватимуть спільні патрулі на окупованому Донбасі: з'явилося важливе роз'яснення

Міністр МВС Арсен Аваков розповів про спільні патрулі на Донбасі під час перехідного періоду з початком місцевих виборів.

Про це він заявив в ефірі "Свобода слова" на ICTV.

"Представник МВС, української поліції, представник якоїсь миротворчої місії (ОБСЄ і якась інша місія) і представники територіальних громад", - сказав він

За його словами, до спільного патрулювання території будуть допущені "спільні перехідні поліцейські сили", туди входять представники української поліції, миротворчої місії і територіальних громад. Він вважає принциповим не допустити до цього бойовиків.

"Згідно з Мінськими угодами, і всі це добре знають, в момент перед виборами всі незаконні збройні формування: незаконні органи влади, "народна міліція" і інші повинні припинити своє існування. Як тільки проходять вибори - починають працювати нові органи. Це органи, передбачені Конституцією Україна, ніяких інших бути не може", - пояснив міністр.

Головну роль в "перехідних поліцейських силах" гратимуть українські правоохоронці. Все буде працювати в такому порядку: з початком виборів на Донбас зайде українська поліція, а до них, у присутності міжнародних сил, приєднуються представники місцевих громад. Після вони повинні почати спільне патрулювання.

Відзначимо, що Аваков посилається на хорватський досвід створення і діяльності таких загальних для патрулювання сил. За його словами, це досить складно, але це одна з небагатьох успішних практик досягнення миру.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Хорватський сценарій для Донбасу: до чого призведе ідея Зеленського про спільне патрулювання.