RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Це лише питання часу: лікар спрогнозувала загрозу спалаху коронавіруса в Україні

Українська медицина не готова протистояти масовому поширенню інфекційних захворювань, зокрема, коронавірусу, при цьому на рівні влади робляться кроки, які можуть лише погіршити ситуацію.

Про це повідомила доктор медичних наук, завідувач кафедрою інфекційних хвороб національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольга Голубовська для "Апострофа".

Вона зазначила, що в Україні дійсно є ризик епідемії в разі, якщо коронавірус почне поширюватися по країні, і останні події з обсервацією українських туристів з провінції Хубей це підтверджують.

"Залежить від того, як хвороба поведе себе далі. Якщо все обмежиться одним-трьома випадками - це одне, але якщо спалах? Подивіться на Італію, там паніка. Всі кинулися з країни. Німеччина перекрила кордон. Якщо у нас буде масове поширення інфекції, то ми не готові. В протидії інфекційним захворюванням головне - готовність. Не повинно бути, що для людей, які поверталися з Китаю міняли дислокацію, їх нікуди не пускали, тому що місцева влада чинила опір. Нам нав'язують децентралізовану протидію захворюванням. Чи розуміє людина, яка це придумала, відповідальність і ризики, чи знає вона регіони? Держава не може припинити контроль за тим, що представляє питання національної безпеки", - заявила вона.

Також лікар висловилася і щодо готовності українських фахівців протистояти можливій пандемії і дала невтішний прогноз.

"Рада, що ми закупили тест-системи і поширили їх серед лікарень... У нас інша проблема - в регіонах скорочення епідеміологів в лабораторних центрах. Фахівці є, вони готові працювати, хоча повністю деморалізовані. Пандемічний спалах обов'язково станеться - якщо не зараз, то в наступний раз. Питання лише в тому, коли", - підкреслила заслужений лікар.

Детальніше про небезпеку коронавіруса в Україні і готовності української медицини читайте в матеріалі: Проти України було скоєно злочин і зараз ми безсилі перед коронавірусів - доктормедичних наук.