RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Починається Великий піст: історія, традиції і заборони

У понеділок, 2 березня, починається Великий піст, який триватиме до 18 квітня. У цей період на віруючих накладаються суворі заборони в прийомі їжі і поведінці.

Читайте також - Великий піст: календар харчування по днях

Вважається, що цей пост найважливіший і найтриваліший з усіх православних постів, адже під час нього готуються до дня Світлої Пасхи. В основі Великого посту спогад про сорокаденний піст Спасителя в пустелі, а остання пристрасна седмиця встановлена в пам'ять про останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа.

Сам пост складається з двох періодів: Святої Чотиридесятниці - перші сорок днів Великого посту і Страсної Седмиці - останній тиждень перед Великоднем.

Структура Великого посту побудована так, що кожен тиждень має свій духовний зміст. Людина, яка повноцінно присвячує свій час і сили посту, як по сходах духовного сходження, сходинка за сходинкою піднімається до таємниці Великодня Христового.

Перший тиждень - Торжество православ'я - отримав свою назву на честь перемоги над єрессю іконоборства. Іконоборство мало на увазі заперечення вшанування ікон. Боротьба з іконопочитанням і гоніння церкви тривали практично сто років: імператори вели битви з особистих міркувань. Імператриця Феодора в 843 році скликала собор, на якому вирішили відновити шанування церковних ікон. Після цього імператрицею було влаштовано свято, випало воно на першу неділю Великого посту. І тоді священнослужителі, патріарх, митрополити і звичайні люди вийшли на вулицю з іконами.

Другий тиждень - Святителя Григорія Палами - присвячений вшануванню його пам'яті. Святителя вважають переможцем однієї з головних богословських суперечок про те, чи є якийсь зв'язок між Богом і світом, який він створив, або ж людина може пізнати Бога тільки після смерті. Палама стверджував, що божественну енергію людина здатна відчути і побачити ще за земного життя.

Третій тиждень – Хрестопоклонний - передбачає, що в цей час прикрашений квітами хрест виносять з вівтаря. Роблять це для поклоніння, так як хрест завжди вважався символом подвигу Ісуса Христа і воскресіння, яке відкрило всім людям, які слідують за Христом, дорогу в рай.

Четвертий тиждень - преподобного Іоанна Ліствичника - отримав свою назву на честь наставника монастиря, який все своє життя провів на Синайському півострові. Іоанн вів дуже замкнутий і скромний спосіб життя. Одного разу через заздрощі недоброзичливці звинуватили його у брехні, і тоді Іоанн, не вступаючи в суперечки, замовк на цілий рік.

П'ятий тиждень - преподобної Марії Єгипетської, яка в дванадцять років втекла з дому в Олександрію, вела розпусне життя, але одного разу дівчина з цікавості вирішила зайти в Єрусалимський храм, але не змогла цього зробити: тільки торкаючись порога, Марія відлітала від стін храму. Дівчина підійшла до ікони в прибудові і пообіцяла образу Богоматері змінити своє життя. Після цього прийняла причастя і пішла в пустелю.

Шостий - Вхід Господній в Єрусалим, тиждень ваїй, назва якого походить від грецького слова, що означає широке пальмове листя, яким була встелена дорога в Єрусалим, куди за тиждень до розп'яття в'їжджав Ісус. Цей день - одночасно і радісне, і сумне свято.

Вербна неділя передбачає, щоправославні приходять до храму з гілками, тільки не з пальмовими, а з вербовими, щоб зустріти Господа, який вступає на Хресну дорогу.

Сьома - Страсна седмиця - бере свій початок своєї назви від слова "пристрасть" - "страждання". Страсний тиждень не відноситься до Великого посту. Всі попередні шість тижнів православні постять в честь сорокаденного посту Христа, а Страсний тиждень - спогади останніх днів життя, страждань, смерті і поховання Спасителя.

Традиції і заборони Великого посту

Сам по собі Великий піст передбачає обмеження в їжі за кількістю її вживання і якості, а також повну відмову від їжі в деякі дні. З понеділка по п'ятницю їдять один раз в день просту їжу, до неї відносяться овочі та хліб. Все вживається без масла.

Субота і неділя не є пісними днями, так як в ці дні дозволяється вживати рослинну олію і випити не більше склянки вина. Тобто в суботу та неділю різноманітність рослинної їжі більше. Їжа не повинна бути дорогою. Крім того, вона повинна бути простою у приготуванні. Відмовитися слід від м'яса, яєць, молочних продуктів. Їсти можна рибу і овочі на маслі.

Під час Страсної седмиці кожен день називається "Великим". У цей час в храмах проходять спеціальні служби. У всі ці дні не вінчаються, не хрестять і не поминають померлих.

Під час всього посту потрібно щодня молитися, читати Біблію, скромно одягатися, допомагати тим, хто опинився в складній ситуації, і щонеділі ходити до церкви на службу.

Під час Великого посту заборонено курити і вживати алкоголь, відвідувати вечірки, гуляння, байдикувати, грати в будь-які ігри і дивитися розважальні програми по телевізору. Інтимне життя під забороною навіть для вінчаних. Не можна сваритися, ображатися, допускати погані думки.