RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Як коронавірус вражає організм людини: медики дали детальне роз'яснення, фото

Коронавірус потрапляє в людський організм через дихальні шляхи і, опускаючись в легені, може торкнутися інших життєво важливих органів.

Про це повідомляє The New York Times.

Доктор Вільям Шаффнер розповів, що вірус передається через крапельки від кашлю або чхання, які люди поблизу можуть прийняти через ніс, рот або очі. Вірусні частинки в цих крапельках швидко переміщаються в задні носові ходи і в слизові оболонки задньої частини горла.

Частинки коронавірусу мають загострені білки, що стирчать з їх поверхонь, і ці шипи зачіпляються за клітинні мембрани, дозволяючи генетичному матеріалу вірусу проникати в клітину людини.

Коли копії вірусу розмножуються, вони розриваються і заражають сусідні клітини, то викликають біль в горлі і сухий кашель. Потім вірус поступово проникає в бронхи.

Коли вірус досягає легенів, їх слизові оболонки запалюються. Це може пошкодити альвеоли або мішечки легенів, і їм доводиться працювати старанніше, виконуючи свою функцію постачання киснем кров, яка циркулює по всьому тілу, і видалення вуглекислого газу з крові, щоб він міг видихатися.

Набряк і порушення потоку кисню можуть призвести до того, що ці області в легенях заповняться рідиною, гноєм і мертвими клітинами. Може виникнути пневмонія, інфекція в легенях.

Далі, за словами доктора Шу-Юань Сяо, вірус починається в периферичних областях з обох сторін легенів і рухається до верхніх дихальних шляхів і трахеї.

На комп'ютерній томографії в легенях зараженої людини видно туманну завісу, яку легко сплутати з іншими респіраторними захворюваннями.

Лікарі відзначили, що легені і дихальні шляхи - не єдині органи, які зачіпає коронавірус.

Доктор Комптон-Філліпс запевнив, що інфекція може поширюватися через слизові оболонки, від носу до прямої кишки. На думку Шаффнер, серце, нирки і печінка також пошкоджуються вірусом.

При цьому експерти ще не задокументували, чи може вірус вплинути на мозок. Однак є припущення, що інфекція впливає на нервові клітини.

Як раніше повідомляв "Апостроф", станом на 11 березня в світі захворіло коронавірусом Covid-19 вже більше 118 тисяч осіб, померло понад 4 тисячі.