RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Міфи про коронавірус: доктор Комаровський спростував чутки і розповів про профілактику

Відомий український інфекціоніст Євген Комаровський прокоментував розсилки, що гуляють в інтернеті і ЗМІ про коронавірус, з'ясувалося, що багато з них не підкріплені наукою і є лише гіпотезами і теоріями.

Про це він розповів в своєму Youtube-каналі.

"В даний час, коли є якась загальнодоступна важлива медична інформація, вона повинна бути підкріплена реальними доказовими медичними рекомендаціями серйозних органів. Тому велике прохання і до всіх наших експертів видатних: ви коли якусь інформацію масово людям вносите, давайте посилання, звідки ви її взяли, це вкрай важливо. на сьогодні ніяких переконливих доказів про те, що ібупрофен - погано, немає. Буду - ми вам повідомимо, на сьогодні ібупрофен і парацетамол залишаються препаратами номер 1 для використання як жарознижуючі засоби при ГРВІ і коронавірусній інфекції зокрема", - сказав доктор Комаровський.

Напередодні російський журналіст Олександр Невзоров заявив, що нібито курці менш схильні до ризику захворіти коронавірусом. Однак Комаровський заявив, що не дуже зрозуміло, звідки ростуть ноги у цих тверджень.

"На сьогодні величезне дослідження летальності та відсотків важких випадків від китайських товаришів показує, що серед факторів ризику куріння є домінуючим. Тобто, жоден інший фактор так чітко не визначав тяжкість захворювання і летальність, як куріння. Саме з курінням пов'язано, на думку більшості досліджень, в 2 рази вища смертність і більш висока ймовірність розвитку важких форм захворювання у чоловіків. Тому що в Китаї більшість чоловіків курить, більшість жінок - ні", - сказав доктор Комаровський.

Прокоментував він і "знаменитий" так званий лист Юри Климова, молодого лікаря, який працює в Китаї, який нібито пише про те, що великий вірус не може пролізти через дірки в звичайній масці, і вірус гине при температурі 26-27 градусів. Комаровський звертає увагу, що при таких судженнях має бути не зрозуміло, навіщо вірус, який гине при температурі 26-27 градусів прагне залізти в організм людини, яка має температуру 36,6.

"Відразу кажу: лист - фейк від початку до кінця, його можна розбирати по кожному слову. Просто забудьте", - заявив лікар.

Також він поставив під сумнів розсилку про нібито "рецепти доктора Рошаля проти коронавірусу", в якій йдеться про те, що кожна людина повинна для профілактики коронавірусу щоранку приймати дрібно нарізаний часник на голодний шлунок.

Але найбільші питання у доктора Комаровського викликала історія про китайського плавця Сунь Яна, нині дискваліфікованого за застосування допінгу. Автори розсилки стверджують, що нібито йому в кров ввели вірус, і завдяки плаванню він не захворів.

"Мільйони людей, наслухавшись, начитавшись цієї маячні, в соплях, з задишкою і кашлем пруться в басейни виганяти хлорованою водою коронавірус. Тьху на вас", - в серцях сказав Комаровський.

Він закликав не забувати про профілактику: триматися від людей подалі, не відвідувати місця масового скупчення людей, ретельно мити руки, після чого обробляти їх антисептиком, не торкатися руками до обличчя, губ, носа, очей, обробляти спиртом дверні ручки, смартфони, ключі кожен раз, коли приходите додому або на роботу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в понеділок, 16 березня, в Чернівцях померла жінка, яка лежала в лікарні з підозрою на коронавірус .

Нагадаємо, що в Києві було офіційно підтверджено два випадки захворювання коронавірусом: один з пацієнтів знаходиться у важкому стані.