RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В'ячеслав Чорновіл загинув 21 рік тому: кому потрібна була його смерть - версії і архівні фото

Обставини загибелі видатного українського політика, голови "Народного руху України" В'ячеслава Чорновола, який розбився в аварії на 5 кілометрі автотраси Бориспіль - Золотоноша, до сих пір залишаються загадковими.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Обозреватель".

25 березня 1999 року автомобіль Toyota, яким В'ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов поверталися з Кіровограда, зіткнувся з КамАЗом із причепом, який розвертався посеред шосе на 5 кілометрі автотраси Бориспіль - Золотоноша.

62-річний Чорновіл, який перебував на передньому пасажирському сидінні, загинув відразу разом з водієм. Прес-секретар політика, журналіст Дмитро Понамарчук, який був на задньому сидінні, отримав травми, але залишився в живих.

Оскільки 1999-й був роком проведення президентських виборів, в яких планував брати участь В'ячеслав Чорновіл, в суспільстві виникли сумніви щодо версії про нещасний випадок.

За словами Понамарчука, Чорновіл помер не відразу: якщо це був замах, у виконавців було кілька хвилин, щоб "добити" В'ячеслава Максимовича. У 2015 році колишній заступник генпрокурора Микола Голомша також стверджував, що після аварії Чорновола могли "добити" кастетами.

Народні депутати (в минулому члени Руху) Ярослав Кендзьор та Іван Стойко в свою чергу звертали увагу на те, що в ході слідства на голові Чорновола були зафіксовані сліди від удару кастетом.

Однак, при президенті Леоніді Кучмі розслідування загибелі Чорновола зупинилося на версії "нещасний випадок" і було припинено. У 2007 році Генеральна прокуратура України оголосила, що результати незалежної експертизи в Польщі підтвердили версію нещасного випадку.

У червні 2011 року, вже при президенті Вікторі Януковичі та генпрокурора Віктора Пшонки, була проведена ексгумація останків Чорновола, після якої прокурор Києва Анатолій Мельник запевняв, що череп загиблого нібито не має слідів від ударів кастетом.

21 січня 2014 року Бориспільський міжрайонний суд Київської області закрив справу про загибель В'ячеслава Чорновола, визнавши її нещасним випадком.

Після перемоги Майдану справу про загибель В'ячеслава Чорновола було знову відкрито. Однак, за словами сина загиблого лідера Руху Тараса Чорновола, просування в розслідуванні не відбувається.

В'ячеслав Чорновіл був похований на центральній алеї Байкового кладовища в Києві 29 березня 1999 року, на прощання прийшло понад 200 тисяч людей. Труну з тілом В'ячеслава Чорновола несли на руках від Володимирського собору.

Близькі та соратники Чорновола переконані, що його смерть була політичним вбивством.

Як раніше повідомляв "Апостроф", 16 квітня 2019 року у Львові помер легендарний дисидент Валентин Мороз.