RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Потопи в містах, пожежі і посуха: кліматолог попередив про зміни погоди в Україні

В Україні можуть виникнути проблеми з вирощуванням їжі і затопленням територій через зміни клімату.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на УНН .

Голова Української кліматичної мережі Ілля Єременко розповів, що наша країна не отримає абсолютно руйнівних наслідків. Однак може статися поширення великої кількості кліщів та сільськогосподарських шкідників. Також можливі посуха і затоплення територій півдня.

Експерт зазначив, що зміни обумовлені збільшенням концентрації парникових газів в атмосфері, проте безпосередньо в Україні вирішити це неможливо.

"Це можуть вирішити всі країни разом, домовившись менше спалювати викопного палива - це єдиний шлях", - сказав він.

За словами Єременко, ті зміни, які відбуваються зараз, вони обумовлені відсутністю скорочення викидів парникових газів 20-30 років тому, адже клімат - дуже інерційна система, і наслідки наступають через 20 років, тому, щоб через 20 років було менше поганих наслідків, нам треба діяти зараз.

Засуха і проблеми з вирощуванням їжі

Як вважає експерт, в Україні аномально мала кількість опадів випала за зиму.

"Тому земля досить суха, у нас маловодність річок, і це точно вплине на можливості вирощування сільськогосподарських культур вже в цьому році", - зазначив експерт.

Голова Української кліматичної мережі акцентував увагу на тому, що в цілому середньорічна температура на всій планеті підвищується, і перш за все це впливає на доступ до води.

"Ми опитували громади в Україні, ті зміни у нас, які помітні - це пересихання великої кількості малих річок, у великих річках падає рівень води, і води стає менше. І така посушливість - це найбільш видимий результат в Україні, в свою чергу це впливає на кількість пожеж, яка росте", - розповів він.

Пожежі

Так, за словами Єременко, опади випадають нерівномірно, тому рослини пересушені, вони легше і довше горять, в результаті чого їх згорає велика частина.

"Не треба палити траву, по-перше, це великі викиди парникових газів, по-друге, через нестачу вологи в землі можуть спалахнути торфовища, і вони можуть горіти дуже довго. І тому, що стоїть суха погода, може згоряти більше трави, ніж спочатку було заплановано. Крім того, це знищує велику кількість зайчат і їжачків, які живуть в траві. Тому, палити суху траву не можна, вона повинна перегнивати", - порадив Єременко.

Затоплення

Він зосередив увагу на тому, що як наслідок змін клімату для України може бути характерним підняття рівня моря, і багато прибережних територій будуть затоплені. Однак Україна перебуває в такій зоні, яка буде придатна для життя навіть через 100 років.

"На півдні України частина Одеси може бути затоплена, де 200-250 населених пунктів, є дослідження, які населені пункти будуть підтоплені, а які втрачені. Щоб в місці неможливо було жити, його не потрібного затопити все, досить, щоб там раз на рік відбувався якийсь шторм, або вітер піднімав воду в межах міста ", - зазначив Єременко.

Він підкреслив, що в містах складається також непроста ситуація. Цьому посприяють не розраховані системи дощової каналізації. У деяких містах часом вода після дощу може стояти на рівні метра. Це також наслідки змін клімату, коли погодні явища стають менш передбачуваними.

Біженці і голод

За словами Єременко, незважаючи на те, що в Україні в результаті зміни клімату не буде великих руйнівних наслідків, то до нас можуть переселятися кліматичні біженці з інших регіонів, де неможливо буде жити. Наприклад, з Африки або Індії, де через проблеми з водою не можна буде виростити стільки їжі, щоб нагодувати людей, які там живуть. Тому що людей там багато, а води мало.

Спека і нашестя комах

"У далекій перспективі води ставати все менше, кількість снігу або дощу, які одноразово можуть випасти, ставатиме більше, річна температура буде зростати. Вже зараз в певні спекотні літні дні лікарі рекомендують не виходити з дому через спеку, таких днів буде ставати більше, і сидіти вдома треба буде не через карантин. Далі це пов'язано з шкідниками, коли у нас почнуть заводитися такі шкідники, які раніше тут не жили, і велика частина шкідників буде переживати зиму - не буде морозного періоду. Може більше кліщів з'явитися або шкідників сільськогосподарських", - розповів експерт.

Як повідомляв "Апостроф", фінський метеоролог Маркус Мянтюканнас запевняє, що між пандемією коронавірусу і погодою існує незвичайний зв'язок.