RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Посилення карантину в Україні: за що будуть штрафувати з 6 квітня

З понеділка, 6 квітня, для українців ввели жорсткі карантинні заходи, за порушення яких передбачено штрафи.

Коронавірус вбив 69 тисяч осіб: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

За порушення правил штрафуватимуть на суму від 17 до 34 тисяч гривень, а в деяких випадках загрожує кримінальна відповідальність.

Контроль за дотриманням режиму самоізоляції здійснюватимуть поліцейські, військові, нацгвардійці та працівники державних установ МОЗ.

Серед основних заборон:

  • перебування в громадських місцях без респіратора або маски;
  • переміщення групою більше ніж дві особи (крім випадків службової необхідності і супроводу осіб, які не досягли 14 років);
  • відвідування навчальних закладів; парків, скверів, зон відпочинку і т.д.; перебування в громадських місцях дітей до 14 років без супроводу; відвідування спортивних і дитячих майданчиків;
  • продовжено заборону на масові заходи і на роботу ресторанів, кафе, ТРЦ та інших установ розважальної сфери і побутового обслуговування;
  • самоізоляція громадян у віці 60 років і старше (крім медпрацівників і працівників об'єктів критичної інфраструктури).

Якщо підійшов поліцейський

За даними юриста і експерта Центру політико-правових реформ Євгена Крапівіна, як пише hromadske, з початку поліцейський повинен представитися і показати службове посвідчення. Якщо він цього не зробив, треба в нього про це попросити (ст. 18 Закону про Нацполіціі). Далі він повинен пояснити, чому зупинив. Зокрема, якщо він бачить ознаки складу правопорушення, передбаченого ст. 44-3 Кодексу про адміністративні порушення, то пояснити, які саме.

Потім правоохоронець перевіряє документи і переписує дані про особу. І далі складає протокол про адмінправопорушення. Це може відбуватися або на місці, або в поліцейській дільниці, якщо в патруля немає цих протоколів на руках або в машині.

Вас відпускають, а протокол направляють до суду поштою. Про час і місце розгляду справи вам повідомляють судовим викликом.

На якій підставі можуть виписати штраф

Порушення будь-яких обмежувальних заходів, встановлених урядовою постановою №211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19", а також рішеннями органів місцевого самоврядування (міських рад і т.д.), можуть каратися штрафами і навіть тюремним ув'язненням.

За ст. 43-3 Кодексу про адмінправопорушення, за недотримання правил і норм карантину можуть оштрафувати на суму від 17 до 34 тисяч гривень. А відповідно до ст. 325 Кримінального кодексу, за порушення санітарних правил і норм можливий штраф від 17 до 51 тисяч гривень або обмеження волі або ув'язнення до 3 років. Якщо дії призвели до загибелі чи інших тяжких наслідків, суд може позбавити волі до 8 років.

Пересування на транспорті

На даний момент діє заборона лише на залізничні, авіа- та автобусні міжміські та міжобласні пасажирські перевезення.

На власному авто їздити в інші міста і області можна, але в деяких містах органи місцевого самоврядування вводять обмеження в регіоні через спалах коронавірусу.

Прогулянка в парку, лісі або біля водойми

Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон в період карантину заборонено. Виняток тільки для вигулу собак: одна людина з твариною може знаходиться в цій зоні. Також можна там бути в разі службової необхідності.

Де ходити в масці

Масковий режим з 6 квітня обов'язковий для всіх в громадських місцях. Це можуть бути будь-які маски: марля, тканини на обличчі, хірургічні та саморобні маски, респіратори. Заборона знаходиться без маски поширюється на місця, де є скупчення людей: парки, лісопарки, вулиці, зупинки транспорту, зони біля церков.

Як повідомляв "Апостроф", професор Інституту фізіології імені Богомольця НАН України, доктор медичних наук Віктор Досенко прогнозує, що карантин у зв'язку з епідемією коронавірусу COVID-19 не закінчиться до травневих свят.