RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Коронавірус мутував: вчені поділилися обнадійливими даними

Вчені з Тайваню та Австралії виявили першу істотну мутацію коронавірусу, яка менш небезпечна, ніж вихідний вірус. Геном вірусу стабільний, що підвищує шанси на швидке створення вакцини.

Коронавірус вбив в Європі понад 100 тис. осіб: як змінюється ситуація в Україні і світі (оновлюється)

Попередні дані дослідження опубліковані на сайті препринтів bioRxiv.

В ході дослідження було вивчено генетичну структуру 106 зразків збудника COVID-19. Дані охоплювали 54 записи зі США, 35 з Китаю, три з Іспанії, два з Бразилії і по одному з Австралії, Фінляндії, Індії, Італії, Непалу, Південної Кореї та Швеції.

Перша значна мутація, з якою зіткнулися дослідники, була виявлена в зразку, взятому у пацієнта в Індії 27 січня. Дана мутація змінювала геном таким чином, що патоген ставав менш здатним зв'язуватися з рецептором на клітинах людини, званим ACE2, тобто - менш небезпечним для людини.

Вчені також порівняли інформацію про новий коронавірус з 39 послідовностями геному коронавірусу SARS, відомого також як атипова пневмонія. Результати показали, що в цілому геном вірусу SARS-CoV-2 значно стійкіший і менш схильний до мутацій, ніж вірус SARS. Він також більш стабільніший, ніж віруси, що викликають ГРВІ.

Автори дослідження відзначили, що це підвищує шанси створити ефективну вакцину. Однак, якщо мутації нового коронавірусу продовжаться, робота над вакциною може ускладнитися.

Разом з тим, за даними вчених, геном нового коронавірусу виглядає дуже стабільним, єдина поки виявлена значна мутація менш небезпечна, ніж вихідний вірус, а s-білок шипа, за допомогою якого вірус чіпляється до клітки, в ній залишився незмінним.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Китаю і США стверджують, що коронавірус може вражати не тільки легені хворого, а й весь організм людини.