RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

Річниця трагедії 2 травня в Одесі: як в місті зупинили "русскую весну", відео

У суботу, 2 травня, виповнилась шоста річниця трагічних подій в Одесі, коли ціною десятків людських життів було зупинено повзучий наступ “русской весны”.

Про це нагадали в Українському інституті національної пам’яті.

"Довкола тих подій досі тривають політичні спекуляції, але треба пам’ятати, що вони стали кривавим розв’язком провокацій, розгорнутих весною 2014 року проросійськими силами в Одесі", - зазначили історики.

Вони нагадали заяву експертної групи “2 травня” про трагедію в Одесі, що була епізодом в цілому калейдоскопі подій.

"Події в Одесі не були ізольовані від подій, що відбувалися раніше в місті і в країні. Заворушенням 2 травня передувала низка подій: силова ліквідація наметового містечка Євромайдану в Одесі; барикадування входів до будинку ОДА та заклики “захистити будівлю від прибулих, чужих бойовиків”; масове побиття під стінами ОДА активістів і журналістів; спроба примусити обласну раду проголосити чергову “народну республіку” 3 березня 2014 року. Так само знакові події відбулися після трагічної дати і були пов’язані з нею: зміна керівництва ОДА та силових структур області; заворушення та захоплення будинку міського управління міліції 4 травня”, - зацитували в УІНП висновок експертів.

Як наголошують історики, за даними СБУ, проросійські акції в Одесі взимку-навесні 2014 року інспірувалися з Росії. Лідери одеських сепаратистів отримували прямі вказівки та інструкції щодо розхитування ситуації в місті від кураторів з Москви. Зокрема серед організаторів акцій на Куликовому полі були громадяни Росії, серед них Антон Раєвський, один з ватажків російських неонацистів, у майбутньому бойовик, учасник війни на Донбасі, та Євген Мефьодов, згодом засуджений за організацію заворушень в Одесі.

"Аналізуючи перебіг подій в країні на той час, можна дійти висновку, що спротив українців 2 травня в Одесі, а згодом і 9 травня в Маріуполі остаточно зупинив повзучу спецоперацію спецслужб Росії під назвою “русская весна”. Сьогодні Одеса, Дніпро, Харків та інші міста півдня і сходу України живуть спокійним мирним життям, на відміну від Донецька та Луганська, де покласти край проросійським заколотам не вдалося", - підкреслюють в УІНП.

Як повідомляв "Апостроф", 13 січня, в річницю розстрілу автобуса під Волновахою, в Україні вшановують пам'ять загиблих людей.