RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.02
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

27 травня

Всі новини

Юріїв день: історія свята, традиції і головні заборони

6 травня православний світ згадує Святого Георгія Побідоносця, у народі це свято називають Юр'єв день.

День Юрія: кращі листівки і привітання у віршах і прозі

"Апостроф" розповідає, що потрібно знати про свято.

Історія свята

Назва свята походить від імені святого Георгія Побідоносця, який в народній традиції зазвичай називався Єгором або Юрієм. Георгій виділявся серед інших воїнів своєю хоробрістю і фізичною силою. Якось раз він роздав всі свої майно бідним і звільнив своїх рабів, після чого оголосив себе християнином.

За це його ув'язнили і катували, але той терпів муки і прославляв Бога. Георгій помер в 303 році і пізніше був зарахований до лику святих.

Традиції

Традиційно в цей день селяни виганяли на пасовище худобу і самі намагалися вийти з дому раніше. Існувало повір'я, що роса, яка випала в цей день, - цілюща.

У цей день православні християни звертаються до Георгія з молитвами і просять святого про врожай, про захист від бід і негоди, про удачу та успіхи.

Прикмети

У цей день було прийнято слухати воду. 6 травня люди йдуть до криниць і слухають звуки. Якщо ніхто нічого не чув, то зима обіцяла бути теплою і нетривалою. Якщо ж хтось чув плюскіт води, то зима обіцяла бути морозною.

Що не можна робити

У цей день радиться відмовитися від м'яса, так як існувала прикмета, що це зашкодить домашньому господарству. Крім того, заборонялося сваритися з пастухами і ні в чому їм не відмовляли.

Не рекомендується в Юр'єв день стригтися, інакше можна втратити багато волосся. Не можна працювати в городі - все, що посіяно, дасть погані сходи або зовсім не проросте. Також не можна влаштовувати п'яні і галасливі посиденьки і свята.

Нагадаємо, що масштабних заходів на честь святкування дня Києва в 2020 році не буде, проте в столиці розмірковують над тим, як відсвяткувати день міста по-іншому.