RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Радник Венедиктової "злив" Верланову і Костюку інформацію про обшуки СБУ - ЗМІ

Неформальний керівник групи радників генпрокурора Ірини Венедиктової Олександр Ватутін може бути причетний до зриву обшуків, які проводила СБУ у справі про "податкові скручування" і "конвертаторів".

Джерела в Офісі генпрокурора повідомляють, що завдяки Ватутіну більшості фігурантів вдалося або заховати, або знищити докази участі в схемах, пише видання "Дело".

Про схему вперше розповів екс-міністр фінансів Ігор Уманський, який працює радником з економічних питань в ОПУ. За його оцінками, обсяг недоотримання коштів до бюджету від схем становить не менше 5 млрд грн в місяць. Уманський вказував, що до схеми причетні екс-глава податкової Верланов і колишній глава митниці Максим Нефьодов, якого пов'язують з відомим конвертатором-обнальником Василем Костюком.

Костюк - одногрупник Верланова і бізнес-партнер родича Нефьодова. За даними ZN, у Львівській області, де працює Костюк, в конвертаційних схемах бере участь не менше 40 фірм, сума збитків державі, тільки за лютий склала 453 млн грн або в річному обчисленні - близько 6 млрд грн.

СБУ працює над справою і підозрює колишнє керівництво ДФС в організації механізму з незаконного формування податкового кредиту на мільярди гривень. Також СБУ задокументувала протиправну діяльність міжрегіональних конвертаційних груп, які надавали послуги з ухилення від сплати податків імпортерам з півдня України, причетних до контрабанди. За даними джерел, слідчі приходили додому і до Василя Костюка, і до одеського контрабандисту Віктора Шермана.

Видання відзначає, що незважаючи на масштаб перевірок, екс-глава податкової Верланов прокоментував їх спокійно. За його словами, "обшук проходив коректно". Журналісти вважають, що причина спокою Верланова в впевненості у своїй безкарності.

"За даними джерел в ОГП (який координував обшуки) і СБУ, за багатьма адресами оперативники СБ пішли, вилучивши чи 10% від тих документів або доказів, на які розраховували. Причина в тому, що інформацію про час і масштаби обшуків фігурантам кримінальних проваджень "злили" з Офісу генпрокурора. І зробив це "головний радник" генпрокурора Венедиктової Олександр Ватутін руками підлеглого, заступника начальника управління ОГП по нагляду за діяльністю ДФС Анатолія Коваленка", - йдеться в матеріалі.

Раніше ЗМІ писали, що Ватутін, є "сірим кардиналом" при генпрокурорі і розставляє людей на посади в регіональних прокуратурах, щоб вони організували грошові потоки.

"На "підтримку" Ватутіна розраховує і Василь Костюк, який, за чутками, як і Верланов, вийшов "сухим з води" після обшуків СБУ. Після звільнення Нефьодова, Костюк активно шукає покровителя, і можливість мінімізувати ризики перевірок з боку податкових органів", - зазначає видання. За його даними, Костюку буде допомагати в цьому людина Ватутіна - Анатолій Коваленко, який в ОГП відповідає за нагляд над органами ДПС.