RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Як безпечно приготувати шашлики на балконі: лайфхаки і заборони

Через обмеження на відвідування місць відпочинку під час карантину деякі українці намагалися влаштувати пікнік не виходячи з дому.

"Апостроф" зібрав важливі поради, як просто і безпечно використовувати гриль на балконі.

Найголовніше правило для установки мангала на балконі - приміщення обов'язково повинно бути не заскленим, інакше дуже великий ризик задимлення і навіть пожежі.

Крім того, продукти горіння в закритому балконному просторі викликають захворювання дихальних шляхів, отруєння чадним газом. Також це може привести до того, що через погану циркуляцію повітря в готовій страві збільшиться концентрація шкідливих речовин, що може привести до виникнення небезпечних хвороб.

Для розпалювання не можна використовувати дрова, папір або рідину для розведення вогню. Тільки пресоване вугілля. Воно дає досить багато жару для того, щоб м'ясо як слід просмажилося, не іскрить і не дуже сильно горить.

Смажити шашлики на даху житлових будинків також не варто. Найчастіше дахове покриття виготовлене з легко займистих руберойду або бітуму. Крім того, на даху часто встановлюють електронні антени та іншу апаратуру, які під впливом високих температур можуть плавитися. Небезпечні пари можуть завдати шкоди здоров'ю людини.

Законодавчо в Україні обладнання мангала не заборонено і не є адміністративним правопорушенням, якщо не використовується відкритий вогонь. Однак, якщо мангал димить і розсипає іскри - це може стати підставою для виклику поліції і пожежної служби, що спричинить штраф на солідну суму.

Доброю заміною мангалу на балконі може стати електричний або газовий гриль. Він набагато безпечніший, м'ясо на ньому готується швидше і виходить не менш смачним.

Крім того, при його використанні немає кіптяви і їдкого диму, а значить - продукти горіння не будуть осідати на стінах, запах не буде проникати до сусідів і нервувати їх. Електричний домашній мангал дозволений до використання пожежними службами, оскільки пристрій працює без використання відкритого вогню.

А якщо вам не вистачає присмаку диму, то його можна отримати, використовуючи спеціальні соуси або рідини для маринування м'яса.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі з'явилося відео, як в мікрорайоні Червоний Камінь в Дніпрі чоловік, мабуть втомившись від карантину, вирішив посмажити шашлики на балконі багатоповерхівки.