RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Схожа на Землю: вчені розповіли про нову планету, на якій може бути життя

Міжнародна команда вчених заявляє про те, що біля Проксими Центавра, найближчої до Сонця зірки, є землеподібна планета.

Стаття про відкриття викладена на портал ArXiV.org.

Припущення про існування Проксими B вперше висунули чотири роки тому. Тоді спектрограф HARPS, на якому працювала ця ж команда вчених, виявив слабкі флуктуації швидкості руху зірки, які могли бути пояснені присутністю досить великого космічного об'єкта неподалік.

Підтвердити наявність планети біля Проксими Центавра допоміг більш досконалий спектрограф ESPRESSO, що працює в складі комплексу Very Large Telescope.

Проксима B, як назвали об'єкт, має масу в 1,17 більша за земну, знаходиться в потенційно населеній зоні і робить повний оборот навколо своєї зірки за 11,2 земних діб.

За словами астрономів, відстань між Проксима B і її світилом приблизно в 20 разів менша, ніж між Сонцем і Землею. Однак нововідкрита планета отримує від своєї зірки достатню кількість енергії. Це означає, що на Проксима B теоретично може бути рідка вода, а значить, існують умови для виникнення білкового життя.

Однак називати цю планету потенційним кандидатом для пошуків позаземного життя ще дуже рано. Справа в тому, що Проксима Центавра - червоний карлик, який активно бомбардує свою планету рентгенівськими променями. Тому життя на Проксіма B може існувати і розвиватися лише за наявності достатньо щільної атмосфери.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що розташований в Чилі радіотелескоп ALMA виявив саму далеку галактику, що виникла на досить ранньому етапі існування Всесвіту.