RU  UA  EN

Вівторок, 5 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 44.30
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Поминальна субота: що потрібно робити і які страви готувати

13 червня в Україні поминальна субота, коли прибирають могили і відвідують службу в церкві, згадуючи про родичів-небіжчиків.

У цей день дотримуються особливих традицій.

Також раніше субота Русалчиного тижня називалася діди. Традиційно його відзначали на Поліссі, де іменували "дзеди".

Традиції

Наші предки вважали, що в цей день відкривається завіса між світами мертвих і живих. Тоді померлі родичі приєднуються до рідних.

Тому для них влаштовували своєрідну вечерю для "дідів". Також готували обід і сніданок. Аромат і пар від страв повинні залучити душі покійних родичів прийти на трапезу. Після приготування страв на бенкет запрошували померлих.

Їжу ставили на стіл і всі сідали навколо. Вважалося, що в цей момент на столі повинно бути багато ложок, щоб мертві могли "покуштувати" страви. Так само діяли під час обіду і сніданку в цей ритуальний день.

Страви для поминальної суботи

Для поминання покійних варили борщ і ліпили вареники. Вечеря була пісною, а ось сніданок і обід в цей день були скоромні, тобто, з можливістю вживання м'ясних і молочних продуктів, яєць і солодощів.

Прикмети

У лісі часто чути крик дятла - на холод і негоду.

Якщо збільшується західний вітер, то неодмінно буде дощ.

Рясно цвіте гречка - на спекотне літо.

Як повідомляв "Апостроф", запізніле літо в Києві вже встигло відзначиться двома температурними рекордами.