RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни: міфи і правда про 22 червня

У понеділок, 22 червня, в Україні вшановують пам'ять жертв війни. Цей день називають Днем скорботи і вшанування пам'яті.

Саме 22 червня 1941 року почалася німецько-радянська війна, в якій загинуло багато українців. Існує декілька міфів, пов'язаних з Другою світовою війною. Зокрема, багато спірних фактів про дату її початку.

1 міф - коли почалася війна для України

З німецькою армією українці воювали не тільки в 1941-1945 роках. Ще з 1 вересня 1939 року наші співвітчизники перебували у польській армії, яка воювала з Німеччиною. А з 17 вересня українці воювали за СРСР проти поляків. Перетин державного кордону Польщі Червоною армією фактично означав вступ СРСР у Другу світову війну на боці фашистської Німеччини вже у вересні 1939 року.

2 міф - дата 22 червня

Вночі 22 червня 1941 року радянський політик, нарком закордонних справ СРСР В'ячеслав Молотов прийняв посла Німеччини в Москві Фрідріха-Вернера фон Шуленбурга з нотою про початок війни. Шуленбург зробив "заяву від імені свого уряду про те, що німецький уряд вирішив виступити з війною проти СРСР у зв'язку зі скупченням частин Червоної армії біля східного німецького кордону".

Також о 4 ранку 22 червня в Німеччині (в Берліні) викликали до голови німецького МЗС Іоахіма фон Ріббентропа посла СРСР Володимира Деканозова. У записі їх бесіда звучала так: "Імперський міністр закордонних справ почав бесіду з зауваження, що вороже ставлення радянського уряду до Німеччини і серйозна загроза, яку Німеччина бачить в концентрації російських [військ] на східному кордоні Німеччини, змусили Рейх застосувати військові контрзаходи".

Так, виходить, що всі ці події стали оголошення війни Радянському Союзу.

Скільки українців постраждало

У війні з Гітлером брали участь понад 6 мільйонів українців в рядах армії СРСР, а також понад 100 тисяч воїнів Української повстанської армії (УПА). Українці також воювали і не на території своєї країни, а перебували в інших арміях.

Так, за Польщу билися українці та вихідці з України - 120 тисяч чоловік, 1939 рік, за Францію - до 5 тисяч, 1940 рік, Канаду - до 45 тисяч, 1945 рік, за США воювали до 80 тисяч українців у 1945 році.

Друга світова війна стала національною трагедією, під час якої українці, які не мали власної держави, в окремих випадках були змушені воювати один проти одного.

Історики стверджують, що також українці воювали і за Німеччину (від 600 осіб у 1939 році, до 250 тисяч у 1941-1945 роках). В армії Румунії перебувало 24 тисячі людей, Угорщини - до 20 тисяч, Словаччини - до 2 тисяч, Хорватії - 1,5 тисячі українців.

Прямі людські втрати України у Другій світовій війні склали 8-10 мільйонів чоловік, загальні демографічні - понад 13 мільйонів.