RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Під Запоріжжям проросійські казаки хочуть створити "ополчення": в мережі вказали на небезпеку для всієї України

У Мелітополі відкрили канцелярію Мелітопольського куреня Запорізького війська низового, яка стане місцем проведення загальних зборів для казаків, координації їх дії "в напрямку патріотичного виховання молоді в національному дусі і казацьких традиціях".

Як пише "Апостроф", про це повідомляє "РИА Мелітополь".

У церемонії відкриття брали участь благочинний і настоятель храму Георгія Побідоносця (МП) отець Максим, генерал-хорунжий Верховний отаман Запорозького війська низового Олександр Панченко.

Відзначається, що в найближчих планах у мелітопольських казаків відновити функцію охорони громадського порядку.

"Ми готуємо формування, яке в якості народної поліції, буде здійснити охорону громадського порядку. Такі функції ми виконували і раніше: виїжджали в Крим, Почаїв, Київ, в Мелітополі охороняли громадський порядок на багатьох заходах. Сьогодні ведемо переговори з головою Новенскої сільради, Бердянською прикордонною заставою", - заявив отаман Мелітопольського куреня Запорізького війська низового Ігор Лисенко.

За його словами, казаки, також, як і поліція, мають право проводити затримання і складати адмінпротоколи.

"У місті ми можемо охороняти громадський порядок спільно зі співробітниками поліції, а в селах самостійно. І непокора казакам прирівнюється до непокори поліцейському", - додав він.

Своєю чергою журналіст Петро Шуклинов розкриває справжню суть цієї події. За його словами, це не що інше, як формування російськими спецслужбами в південних і східних областях України на базі церкви Московського патріархату загонів "ополчення" за прикладом Донецька/Луганська. При чому, відбувається це легально і без перешкод як з боку місцевих, так і центральних властей.

"Це ті самі люди, якими пишався Затулін, доповідаючи Глазьєву по Запоріжжю в Москву, коли вони робили російську весну в Україні. "Піднімай казаків", пам'ятаєте? Якщо живете в Харкові, Миколаєві, Одесі, Запоріжжі - це тривожний дзвіночок для вас особисто. Медведчук і Росія почали створювати бойові загони. Це означає, що розорити і розбомбити Донецьк і Луганськ їм було мало. Тепер хочуть знищити і інші міста півдня і сходу України", - констатує Шуклинов.

Він додав, що раніше аналогічні ініціативи з'являлися в Одесі.

"Цими "казаками" повинна займатися Служба безпеки. Ці "казаки" разом з верхівкою РПЦвУ не повинні вилазити з допитів. Але - ні, все добре, знову можна тягнути війну в мирні міста", - пише журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в окупованому Сімферополі російські казаки прийняли присягу у учнів кадетського класу. У заході також брав участь священик Російської православної церкви.