RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.02
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

Всі новини

Вчені розгадали "пікантну" таємницю Ірландської долини королів: фото

Археологи провели нові дослідження в Ірландській долині королів, в Ньюгрейнджі,, і прийшли до висновку, що стародавні ірландці могли мати багато спільного з єгипетськими фараонами.

Про це повідомляє Independent.

Група ірландських генетиків і археологів повідомила минулого тижня, що людина, чиї останки були поховані в самому серці Ньюгрейнджа, була результатом кровозмісного союзу першого ступеня, або між батьком і дитиною, або братом і сестрою.

Це відкриття, в поєднанні з іншими генетичними і археологічними даними, свідчить про те, що люди, які побудували ці кургани, жили в ієрархічному суспільстві з правлячою елітою, яка вважала себе настільки близькою до божественного, що, подібно єгипетським фараонам, вони могли порушити остаточні табу.

Стародавні ірландці могли мати правлячу релігійну ієрархію, можливо, схожу на стародавні суспільства в Єгипті, Перу і на Гаваях, які також допускали шлюби між братом і сестрою.

У широкому огляді древньої ДНК зі зразків кістки, раніше зібраних в ірландських місцях поховання, яким тисячі років, дослідники також виявили генетичні зв'язки між людьми, похованими в інших ірландських гробницях, названих в честь їх підземних камер або проходів. Це говорить про те, що правляча еліта була пов'язана одна з одною.

Центральна підземна кімната в Ньюгрейнджі побудована так, що, коли сонце встає під час зимового сонцестояння, воно висвітлює всю камеру через те, що називається кришним ящиком. Те, що кістка, витягнута з цього місця, породила такий геномний шок, здавалося невипадковим. Це повинен був бути відомий чоловік, міркували дослідники. Його не могли помістили туди випадково, і його походження навряд чи було нещасним випадком.

"Цілі шматки генома, які він успадкував від матері і батька, цілі шматки були просто ідентичні", - говорить фахівець з давньої ДНК в Трініті-коледжі Даніель Дж. Бредлі, - "це фараон, я сказав, це ірландський фараон".

Генетичні дані можуть допомогти окреслити соціальні структури конкретних спільнот, настільки втрачених в глибині часу, що їх було практично неможливо розшифрувати

Ірландські геноми показують, що люди в цих могилах були нащадками анатолійських фермерів. За словами Бредлі, дослідники виявили слід корінного населення Ірландії у двох людей.

Вчені також знайшли ДНК в інших останках, які вказували, що родичі людини, яка була дитиною королівського інцесту, були поміщені в інші важливі гробниці.

Це сприяло ідеї, що була еліта, яка керувала будівництвом курганів. У цьому контексті мало сенс, що інцест був навмисним. Звичайно, це не те, що можна довести, але інші суспільства заохочують інцест брат-сестра, і не тільки єгиптяни. Брати одружувались на сестрах на древніх Гавайях і в Перу серед інків.

Дослідники повідомили, що представники еліти, знайдені в найскладніших гробницях, були генетично ближчі один до одного, ніж до людей, знайдених в більш простих похованнях.

Останній фрагмент головоломки, про який повідомляють дослідники, фольклорний. Автори пишуть, що в ірландських географічних назвах, написаних близько 1100 року розповідається про короля Брессале, який спав зі своєю сестрою. Результатом стало те, що Даут, курган поруч з Ньюгрейнджом, назвали Fertae Chuile, або Курган гріха.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що майя залишили один з найбільших центрів доколумбової Америки - місто Тікаль на території сучасної Гватемали - через забруднення питної води.