RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

19 травня

Всі новини

Медовий Спас 2020: традиції і заборони на свято Маковія

14 серпня віряни святкують перший Спас, який називають Медовим або Маковія. Також цього дня розпочинається Успенський піст, який триватиме 14 днів. Завершиться він 28 серпня на свято Успіння Пресвятої Богородиці.

"Апостроф" розповідає про те, що можна і не можна робити в Медовий Спас, а також про те, що варто взяти з собою на свткову службу до церкви.

В церковному календарі свято Маковія називається днем семи мучеників Макавеїв, їхньої матері Соломонії й учителя Єлеазара. У православній традиції Макавеїв уособлюють як символ непорушності в дотриманні християнських заповідей.

Мак в українців має сакральний статус. Раніше, ним обсипали будинок "від усього лихого".

Свято також називають Медовим Спасом, бо в цей час саме настає період збору меду з вуликів. Тож для тих, хто має свій мед, вважається обов’язковим його посвятити, щоб наступного року мати ще більший "врожай".

Що можна робити на Маковія

Цього дня можна купатися. Кажуть, що купання на Медовий Спас оздоровлює людей та надає їм сили. Вже після Маковія купатися не можна, адже вода стає холоднішою.

Освяченим маком можна посипати кути кімнат. Таким чином господарі оселі зможуть захистити свою сім’ю від нечистої сили.

На Медовий Спас господині мають спекти млинці з медом та булки з маком. Вважалося, що перша ложка меду мала особливі властивості – в народі говорили, хто її з'їсть, то яке бажання не загадає, воно обов'язково здійсниться.

Покладіть головку маку новонародженій дитині під подушку, щоб вона увесь рік була здоровою.

На Маковія треба допомагати вдовам та знедоленим людям.

Що не можна робити на Маковія

На Медовий Спас не можна нікому бажати зла, адже ваші негативні помисли повернуться до вас сторицею.

На Маковія розпочинається Успенський піст, тож бажано утриматися від їжі. Рекомендовано цього дня вживати сирі фрукти і овочі, горіхи, мед, сухофрукти та хліб.

Також 14 серпня на Медовий спас освячують букети-обереги. Їх називають маковійчики.

Як збирати букет на Маковея

Цей букет складається з польових трав і квітів: калини, соняшнику, материнки, волошки, чорнобривців, м'яти, буркуну, колосків вівса, полину і обов'язково макових головок.

У давнину вірили, якщо квіти з такого букета вплести у волосся, вони будуть залишатися густими і пишними.

Кожен елемент маковійчика має символічне значення.

  • Полин - талісман від усякої напасті;
  • Волошка - дарує світ всієї сім'ї;
  • Соняшник - втілює небесне світило;
  • Головки маку - нагадування про Великих мучеників.

  • Що святити в церкві

    Вважається, що вода на Медовий спас володіє цілющою силою, тому на свято в храмах проводять мале освячення води. На службу до церкви варто взяти баночку з водою, щоб освятити.

    Існує простий рецепт здоров'я, пов'язаний з медовим Спасом: після освячення святкових продуктів, потрібно з'їсти ложку меду і запити трьома ковтками освяченої води. Тоді хвороби будуть не страшні.

    Що робити з маковійчиками

    Викидати освячені маковійчики категорично не можна, їх слід покласти біля ікон, оскільки ці букетики служать оберегом для господарів будинку.

    За образами вони зберігаються до весни. Наші предки вірили в магічну силу такого букета і часто обсипали ним власне житло, щоб нечиста сила йшла. Також освячені головки маку клали під подушки дітям, щоб їхній сон був спокійним.

    Як повідомляв "Апостроф", 14 серпня у 2020 році розпочинається Успенський піст, який закінчується у четвер 27 серпня святом Успіння. Весь цей проміжок часу бажано присвятити молитвам й уникати суперечок з рідними та близькими.