RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

Всі новини

Вченим вперше вдалося виміряти площу величезного гало навколо галактики Андромеди

Американські вчені "виміряли" площу величезного гало навколо галактики Андромеди і виявили, що воно знаходиться приблизно на півдорозі до диска Чумацького Шляху, а в деяких місцях навіть "натикається" на власне гало нашої Галактики.

Дослідження опубліковано в The Astrophysical Journal.

Дослідження проводили в рамках програми під назвою Project AMIGA. Астрофізики вивчали світло 43 квазарів - одних з найяскравіших космічних об'єктів у Всесвіті, що представляють собою ядра галактик, що знаходяться далеко за межами Андромеди.

Вивчивши гало Андромеди за допомогою телескопа "Хаббл", вчені з'ясували, що воно має складну шарувату структуру, що складається з газу.

"Розуміння величезних газових ореолів, що оточують галактики, надзвичайно важливо. Цей резервуар газу містить паливо для майбутнього зореутворення в галактиці, а також вихідні потоки від наднових. Він сповнений ключів до розгадки минулого і майбутнього еволюції галактики", - пояснила Саманта Берек з Єльського університету.

Величезні гало, на думку вчених, часто оточують великі галактики, в тому числі Чумацький Шлях (передбачається, що це залишки невеликих скупчень зірок, поглинених більшими галактиками).

Галактика Андромеди - наш найближчий зоряний сусід, в ясну ніч її можна побачити на небі неозброєним оком.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Група астрономів з Університету Ла-Коруньї і Астрофізичний дослідний інститут на Канарських островах виявили новий тип зірок в межах Чумацького Шляху, які багаті фосфором.