RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У США порівняли вакцини від коронавірусу з Росії і Китаю: висновки сумні

Вчені з університету Джона Гопкінса поставили під сумнів ефективність розроблених російськими і китайськими фахівцями вакцин від коронавірусу. За словами вчених, ефективність цих вакцин можна оцінити у 40%, оскільки вони використовують один і той же вірус застуди - аденовірус 5 типу Ad5.

Як передає "Апостроф", про це пише Reuters.

Американські вчені звернули увагу на той факт, що багато людей вже мають імунітет до Ad5, а розробки вакцин від коронавірусу російського Національного дослідницького центру епідеміології та мікробіології (НІЦЕМ) імені Н. Ф. Гамалії та китайської компанії CnSino Biologics використовують один і той самий вірус застуди - аденовірус 5 типу Ad5.

"У таких людей імунна система може легко розпізнати цей вірус і ефективність вакцини в протистоянні коронавірусу буде меншою. В Китаї та США близько 40% людей мають антитіла до Ad5, бо побороли цей вірус раніше. В Африці цей показник сягає 80%", - пише видання.

За словами вчених, це може зменшити ефективність цих вакцин.

"Мене непокоїть використання Ad5, бо багато людей мають до нього імунітет, - заявила Анна Дурбін з американського університету Джона Гопкінса. - Я не впевнена в їхній стратегії... Ефективності у 70%, можливо, не буде".

Як прогнозує Дурбін, китайська і російська вакцини можуть показати ефективність у 40%, але це буде "краще, ніж нічого, поки не буде якоїсь іншої розробки".

Російські розробники вакцини повідомляли, що щеплення матиме дві стадії: спершу вакцинування на основі Ad26, а потім на основі Ad5.

Як повідомляв "Апостроф", фахівці з усього світу, і навіть Росії, сумніваються в безпеці розробленої в Росії вакцини від коронавірусу, адже препарат так і не пройшов належних клінічних випробувань. Подібний поспіх може коштувати життя і здоров'я людям, яким будуть вводити вакцину.