RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Поліція прийняла скандальне рішення у справі проти Портнова

Національна поліція закрила кримінальне провадження проти колишнього депутата і чиновника часів президента Віктора Януковича Андрія Портнова, який раніше публічно погрожував редакції програми журналістських розслідувань "Схеми" і оприлюднив детальні персональні дані водіїв програми.

Як пише "Апостроф", про таке рішення в поліції повідомили Радіо Свобода.

Кримінальне провадження було зареєстровано за двома статтями Кримінального кодексу України - "перешкоджання законній професійній діяльності журналістів" і "загроза або насильство по відношенню до журналіста". Провадження у першій статті було закрито 31 липня 2020 року, за другий - 5 серпня. Провадження закрили у зв'язку з відсутністю складу злочину.

Як повідомили адвокати "Схем", вони ще не отримали документів з цього приводу, але не згодні з рішенням про закриття справ. Адвокат Віра Крат повідомила, що вони звернулися в Нацполіцію з проханням повідомити про вжиті процесуальні рішення і попросили надати копії цих рішень і матеріалів виробництва для ознайомлення.

Після отримання запитаних документів, юристи прийматимуть рішення щодо захисту журналістів. Вони не виключають, що це буде судове оскарження.

"В черговий раз ми змушені констатувати, що в Україні відсутній механізм ефективного розслідування кримінальних злочинів щодо перешкоджання законній журналістській діяльності. А безкарність є подвійний несправедливістю і свого роду" стимулює "вчинення правопорушень в майбутньому", - додала Віра Крат.

1 листопада 2019 року Андрій Портнов виклав в соцмережах персональні дані водія знімальної групи "Схем" за те, що журналіст програми Михайло Ткач готував розслідування впливу і можливих зв'язків колишнього чиновника з українською владою. Серед опублікованого була захищена законом інформація: повні паспортні дані та домашню адресу водія і номера його авто.

Згодом Андрій Портнов погрожував всієї редакції "Схем" публікацією "їх особистої та персональної інформації", а також "аналізом приватного життя і ненав'язливим супроводом в темний час доби".

Як повідомляв "Апостроф", 19 травня 2019 роки після п'ятирічної відсутності повернувся в Україну Андрій Портнов, який займав посаду радника екс-президента Віктора Януковича в 2011-2014 роках.