RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Чому вакцина може забезпечити кращий імунітет, ніж зараження Covid-19: пояснення біолога

Недавні дослідження підтвердили, що люди, які подолали коронавірус, можуть бути повторно заражені. При цьому у кожної людини хвороба вдруге може протікати по-різному. Це все свідчить про те, що імунітет людини може не впоратися з вірусом при повторному зараженні.

Старший викладач молекулярної біології британського Університету Де Монфор Майтрейі Шівкумар запевняє, що вакцина також може не захистити від вірусу. Про це йдеться в її статті в співтоваристві The Conversation.

"По-перше, до цих пір неясно, наскільки поширені ці повторні інфекції. Що ще більш важливо, згасаюча імунна відповідь на природну інфекцію, що спостерігається у пацієнта, не означає, що ми не можемо розробити успішну захисну вакцину", - пише вона .

Фахівець відзначає, що будь-яка інфекція спочатку активує неспецифічну вроджену імунну відповідь, але при більш тривалих інфекціях активується адаптивна імунна система. При першому зараженні людини ця адаптивна імунна відповідь затримується, а через кілька днів імунні клітини, що розпізнають конкретний патоген, активуються і розмножуються, щоб контролювати інфекцію.

При повторному зараженні тим же вірусом клітини пам'яті швидко активуються і викликають стійку і специфічну відповідь для блокування інфекції.

У свою чергу вакцина імітує цю первинну інфекцію, активуючи адаптивну імунну систему і генеруючи клітини пам'яті, які можуть швидко активуватися в разі зараження. Так як антигени у вакцині відбуваються з ослабленого або неінфекційного матеріалу вірусу, ризик важкої інфекції невеликий.

Також вона зазначила, що вакцини можуть бути сконструйовані так, щоб направити імунну систему проти певних антигенів, які викликають кращу відповідь, що також є перевагою вакцинації.

Нагадаємо, що у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) заявили, що вакцина від коронавірусу "не покладе край" пандемії.