RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Що чекає хворих на коронавірус і грип одночасно: лікарі дали сумний прогноз

У людей, інфікованих одночасно і грипом, і коронавірусом SARS-CoV-2, ймовірність смерті більш ніж вдвічі вище, ніж у людей, інфікованих тільки новим коронавірусом.

Як пише bmj.com, про це свідчать дані з Англії.

Аналіз випадків захворювання з січня по квітень 2020 року, проведений Службою суспільної охорони здоров'я Англії (PHE), також показав, що люди з двома вірусами були більш схильні до ризику тяжкого перебігу захворювання. Більшість випадків коінфекції було у літніх людей, і більше половини з них померли.

"В даний час з'являються деякі нові дані, які однозначно свідчать про те, що коінфекція на грип та covid-19 дає погані результати. Одному з цих захворювань в даний час можна запобігти за допомогою вакцин, і це дійсно важливий момент", - зазначив заступник головного лікаря Англії Джонатан Ван-Там.

У дослідженні порівнювалися рівні коінфекції і оцінювався вплив на смертність. У ньому взяли участь 19 256 осіб, які пройшли тестування на грип і SARS-CoV-2 з 20 січня по 25 квітня 2020 року. Було виявлено 58 осіб з коінфекцією, серед яких смертність склала 43,1% (25). З померлих 80% (20) були старше 70 років. Імовірність смерті була в 2,27 рази вище, ніж у людей з одним тільки SARS-CoV-2.

Разом з тим, згідно з отриманими раніше даними, зараження одним респіраторним вірусом означає, що люди з меншою ймовірністю заразяться іншим в короткостроковій перспективі.

"Є деякі свідчення того, що віруси грипу, covid і інші можуть конкурувати один з одним. [Але] якщо ви отримаєте і те, і інше, у вас будуть серйозні проблеми. І люди, які, швидше за все, отримають і то, і інше, можуть виявитися людьми, які найменше можуть собі це дозволити", - резюмувала одна з авторів дослідження Івонн Дойл.

Як повідомляв "Апостроф", разом з тим, раніше вірусолог, доктор медичних наук Алла Мироненко висловлювала думку, що одночасне зараження людини коронавірусом і вірусом грипу неможливо, так як один вірус блокує зараження іншим.